Go Back
+ servings
Mucenici pufosi cu ciocolata si nuca
Tipărește rețeta Salvează pe Pinterest
5 from 4 votes

Mucenici pufoși cu ciocolată

Rețeta de mucenici pufoși, umpluți cu bucățele de ciocolată neagră și miez de nucă rumenit. Mucenici din aluat de post, parfumați și aromați.
Preparare30 minutes
Gătire1 hour
Dospire1 hour
Timp total2 hours 30 minutes
Categorie: Deserturi de post
Cuisine: Romaneasca
Porții: 15 mucenici
Calories: 357kcal

Ingrediente

aluatul

  • 600 g făină tip 000
  • 10 g  drojdie uscată (dr Oetker)
  • 120 g zahăr
  • 3 pliculețe  zahăr vanilat Bourbon
  • 350 ml apă ușor călduță
  • 80 ml ulei
  • coaja rasă de la o lămâie mare
  • un praf de sare

umplutura

  • 60 g ciocolată neagră
  • 60 g miez de nucă tocat grosier

în plus

  • 5-6 linguri de miere
  • 200 g miez de nucă măcinat

Mod de preparare

  • Cerneți făina direct în bolul robotului sau într-un castron încăpător dacă frământați cu mâna. Adăugați zahărul, sarea, coaja de lămâie și drojdia.
  • Peste ingredientele solide, turnați uleiul și apa puțin călduță și frământați până când obțineți un aluat compact.
  • Acoperiți bolul cu folie alimentară și lăsați aluatul la dospit într-un loc ferit de curent până când își dublează volumul.
  • Cât timp dospește aluatul, rumeniți miezul de nucă în tigaie timp de câteva minute și lăsați-l să se răcească. Tocați grosier cele 60 de grame pentru umplutură, iar restul măcinați-l folosind un chopper.
  • Tocați și ciocolata grosier, cu un cuțit.
  • Când aluatul și-a dublat volumul, este momentul să aprindeți cuptorul la 180 de grade și să puneți hârtie de copt în tăvi.
  • Răsturnați aluatul pe blatul de lucru uns cu puțin ulei și porționați-l în 15 bucăți egale.
  • Întindeți cu palmele fâșii lungi cam de 20-25 cm și late cam de 5 cm. Puneți ciocolată și miez de nucă pe lungimea fâșiei, apoi o rulați sigilând umplutura în interior.
  • Din loc în loc, tăiați aluatul cu un cuțit ascuțit, pe lungimea fâșiei. Acest pas este opțional.
  • Rulați fâșia de aluat umplut în forma cifrei 8 așa cum vedeți în fotografiile din rețetă.
  • Pe măsură ce îi formați, așezați mucenicii în tavă. În funcție de mărimea tăvii, va fi nevoie să coaceți de 2 sau poate de 3 ori. Păstrați mucenicii acoperiți cu un prosop curat până îi băgați în cuptor.
  • Înainte de a băga mucenicii la copt, ungeți-i cu puțină apă în care ați dizolvat o linguriță de miere de albine.
  • Coaceți mucenicii timp de 15-20 de minute, până când sunt ușor rumeniți.
  • Cât sunt încă fierbinți, ungeți mucenicii cu miere lichidă și presărați-i cu nucă măcinată.
  • Serviți mucenicii de preferat în primele 2 zile după coacere. Fiind un aluat fără ouă și fără unt, se întăresc destul de repede.
Ai încercat rețeta? Arată-ne pe Instagram cum ți-a ieșit!Menționează @iuliana_bucate_aromate sau tag #bucatearomate ca să te putem găsi!

Nutrition

Calorii: 357kcal | Carbohidrați: 43g | Proteine: 8g | Grăsimi: 18g | Fibre: 3g | Zahăr: 11g | Vitamina A: 4IU | Calciu: 24mg