Go Back
+ servings
Turte la tigaie
Tipărește rețeta
5 from 1 vote

Turte la tigaie - cu maia naturală

Preparare10 mins
așteptare1 hr 30 mins
Timp total1 hr 40 mins
Categorie: Pâine
Porții: 16 turte

Ingrediente

varianta cu exces de maia naturală (discard)

  • 240 g exces de maia naturală cu 100% hidratare
  • 280 g făină (tip 650 sau 000)
  • 90 ml apă
  • 30 ml ulei
  • 7 g sare neiodată (un vârf de linguriță)

varianta simplă

  • 400 g făină tip 650 sau 000
  • 210 ml apă
  • 30 ml ulei de floarea soarelui
  • 7 g sare

Mod de preparare

  • Puneți toate ingredientele din lista de mai sus într-un bol și frământați 10 minute la mână sau 5 minute la robot.
  • Strângeți aluatul în formă de bilă și lăsați-l să se odihnească timp de o oră la temperatura camerei, acoperit cu un prosop de bucătărie.
  • Ungeți blatul de lucru cu foarte puțin ulei și răsturnați aluatul.
  • Împărțiți aluatul în 8 părți egale, apoi fiecare bucată din nou în două părți. Veți obține astfel 16 bucăți de aluat pe care le modelați în formă de bilă.
  • Lăsați bilele de aluat să se odihnească pe blatul de lucru încă 15 minute, acoperite cu un prosop.
  • Puneți la încins o tigaie antiaderentă și începeți să întindeți turtele pe măsură ce le coaceți. Le puteți întinde cu sucitorul sau cu palmele ușor unse cu ulei.
  • Coaceți turtele la foc mediu, câte un minut pe fiecare parte.
  • Scoateți turtele pe o farfurie, unele peste altele. Dacă vreți să se mențină fragede, acoperiți-le cu un prosop de bumbac.
  • Dacă rămân de pe o zi pe alta, turtele se mai întăresc, dar pot fi încălzite în tigaie, la cuptor sau la microunde.
  • Turtele se servesc simple, în loc de pâine sau se pot unge cu dulceață, brânză, smântână, etc.

Video

Notă

Exces de maia naturală înseamnă resturile de la hrănirile anterioare ale maielei, strânse într-un borcan și păstrate la frigider.
Ai încercat rețeta? Arată-ne pe Instagram cum ți-a ieșit!Menționează @iuliana_bucate_aromate sau tag #bucatearomate ca să te putem găsi!