Începem prin a tăia mărunt și a topi ciocolata la bain marie sau în cuptorul cu microunde. Eu folosesc cuptorul cu microunde, las bolul cu ciocolată de 2 ori timp de jumătate de minut.
Topim și untul - tot în cuptorul cu microunde mi se pare cel mai simplu, dar e la fel de bine și pe aragaz.
Tocăm mărunt 100 g de alune. Restul de 50 de grame le lăsăm întregi, pentru decor.
Aprindem cuptorul la 180 de grade și pregătim o tavă tapetată cu hârtie de copt.
Într-un bol încăpător mixăm puțin ouăle cu zahărul, apoi adăugăm: ciocolata topită, ricotta sau urda, untul, zahărul, sarea, romul și laptele.
Încorporăm făina și praful de copt, iar la final punem alunele mărunțite și amestecăm.
Turnăm compoziția în tava de copt, punem deasupra alunele întregi și dăm prăjitura la cuptor pentru aproximativ 30-35 de minute sau până când trece testul cu scobitoarea.
Lăsăm prăjitura să se răcească, apoi o decorăm cu cele 50 g de ciocolată topită.