În prealabil, dacă brânza este mai umedă, trebuie lăsată într-o sită să se scurgă foarte bine de zer.
Puneți brânza de vaci într-un bol, adăugați oul bătut, apoi și celelalte ingrediente, pe rând, amestecând după fiecare.
Trebuie să aveți o consistență cremoasă, omogenă, ca o smântână groasă. În funcție de cât de umedă este brânza folosită, este posibil să fie nevoie de ceva mai multă făină.
Lăsați compoziția deoparte timp de 10 minute să se hidrateze grișul și făină.
Pentru papanașii fierți, puneți la încălzit aproximativ 1.5 l de apă cu un praf de sare.
Când apa începe să fiarbă, începeți să puneți papanașii în apă, folosind o lingură ușor umezită.
Nu încărcați prea mult oala pentru că papanașii se vor umfla și trebuie să aibă loc să crească la fiert.
Nu amestecați în oală! Papanașii se vor ridica singuri la suprafața apei.
După ce toți papanașii s-au ridicat, acoperiți cratița cu un capac și lăsați-i să fiarbă timp de 10 minute.
Dacă doriți să serviți papanașii simpli, doar cu smântână și dulceață, îi scoateți într-un vas adânc, pe care îl păstrați acoperit până la servire, ca să nu se răcească.
Papanașii pe care vreți să îi serviți cu pesmet, îi scoateți direct în vasul cu pesmet rumenit, îi acoperiți cu pesmet pe toate părțile cât sunt calzi și îi păstrați la cald până la servire.
Dacă doriți să faceți papanași prăjiți, încălziți uleiul într-o tigaie adâncă, apoi puneți papanașii tot cu o lingură, umezită în ulei, nu în apă!
Prăjiți papanașii până se rumenesc pe toate părțile, apoi îî scoateți pe un prosop de hârtie care să absoarbă excesul de ulei.
Serviți papanașii prăjiți cât sunt calzi, pudrați cu zahăr vanilat.