Go Back
+ servings
Pui intreg la cuptor
Tipărește rețeta Salvează pe Pinterest
5 from 6 votes

Pui întreg la cuptor cu legume și unt aromat

Pui întreg la cuptor, gătit cu unt aromat, foarte fraged și suculent, cu o crustă aurie și crocantă. Perfect pentru o masă cu familia!
Preparare20 minutes
Gătire1 hour 30 minutes
Timp total1 hour 50 minutes
Categorie: Feluri de baza
Cuisine: Romaneasca
Porții: 6 porții
Calories: 624kcal

Ingrediente

  • 1 pui întreg de aprox. 2 kg
  • 1 kg de cartofi pentru copt (sau cartofi roz)
  • 4 morcovi
  • 1 ceapă roșie
  • 2 căpățâni de usturoi
  • 100 g unt
  • o mână de pătrunjel proaspăt
  • 4-5 crenguțe de rozmarin
  • ½ de lămâie
  • 1 linguriță boia de ardei dulce sau afumată
  • 1 linguriță cimbru
  • 1 frunză de dafin
  • sare și piper după gust
  • 150 ml vin alb sec sau rose

Mod de preparare

  • Aprindeți cuptorul la 180 de grade.
  • Curățați puiul de pene și tuleie, dacă este cazul.
  • Curățați legumele. Morcovii și cartofii îi lăsați întregi, ceapa o tăiați în 4. Păstrați deoparte ½ de căpățână de usturoi tăiată pe orizontală, restul îl vom pune în tavă.
  • Așezați legumele într-o tavă încăpătoare unsă cu foarte puțin unt. Tot aici puneți și 2 crenguțe de rozmarin.
  • Tocați mărunt rozmarinul și pătrunjelul.
  • Peste untul moale puneți condimentele: sare, piper, boia, cimbru uscat și verdețurile tocate. Amestecați bine până la omogenizare.
  • În interiorul puiului introduceți cam 1 linguriță din acest unt aromat și: 1 frunză de dafin, ½ de cățel de usturoi și ½ de lămâie.
  • Băgați degetele ușor pe sub piele și o desprindeți de carne. În acest spațiu introduceți bucățele de unt. Masați ușor pentru ca untul să alunece și să se distribuie pe o suprafață cât mai mare.
  • Procedați în acest fel pe ambele părți. Cu restul de unt ungeți puiul și la exterior.
  • Așezați puiul peste legumele din tavă. Acoperiți tava cu folie de aluminiu și dați-o la cuptor pentru 45 de minute.
  • După cele 45 de minute deschideți cuptorul, îndepărtați folia și turnați în tavă cei 150 ml de vin. Stropiți puiul cu sosul din tavă.
  • Lăsați puiul să se mai gătească încă 45 de minute fără folie. În acest interval, deschideți cuptorul de 2 ori și mai stropiți puiul cu sosul din tavă.
  • După ce puiul este gata, lăsați-l să se odihnească timp de 10 minute înainte de servire.

Video

Ai încercat rețeta? Arată-ne pe Instagram cum ți-a ieșit!Menționează @iuliana_bucate_aromate sau tag #bucatearomate ca să te putem găsi!

Nutrition

Calorii: 624kcal | Carbohidrați: 33g | Proteine: 34g | Grăsimi: 38g | Colesterol: 156mg | Fibre: 4g | Zahăr: 3g