Peștele trebuie să fie eviscerat, dar cu piele și solzi.
Aprindeți cuptorul la 200 de grade și puneți hârtie de copt într-o tavă mare.
Tocați mărunt ierburile aromatice și dați coaja de lămâie pe răzătoare.
Într-un castron mare bateți spumă cele 2 albușuri. Ca la bezele.
Peste albușuri puneți ¾ din verdețuri și coaja de lămâie. Tot în acest bol puneți sarea și amestecați.
Dacă vi se pare că amestecul nu este suficient de umed și se modelează greu, adăugați 1-2 linguri de apă.
Într-un castron mai mic, puneți restul de verdețuri și coaja de lămâie rămasă. Stoarceți jumătate de lămâie, treceți usturoiul prin presă și turnați uleiul de măsline. Omogenizați.
În tavă formați un pat de sare de 1 cm grosime și care să aibă aproximativ mărimea și forma peștelui.
Așezați peștele pe patul de sare. În interiorul peștelui puneți amestecul de ierburi, usturoi, lămâie și ulei.
Acoperiți peștele cu restul de sare din castron.
Dați tava la cuptor pentru 40 de minute. Sarea trebuie să capete o culoare brun-gălbuie și să fie dură la atingere.
Scoateți tava din cuptor, lăsați peștele să se odihnească 5 minute, apoi începeți să spargeți crusta peștelui cu vârful unui cuțit.
După ce eliberați peștele din crusta de sare, mutați-l pe un platou și îndepărtați pielea și capul.
Cu o spatulă mai lată, scoateți fileurile fragede și suculente și serviți imediat alături de o salată sau de legume sotate.