Aprindeți cuptorul la 200 de grade.
Ungeți cu puțin unt moale o tavă care va merge la cuptor, apoi o tapetați cu pesmet.
Curățați cartofii și tăiați-i în felii cam de 1 cm grosime. Procedați la fel și cu ouăle.
Dați brânza și cașcavalul pe răzătoarea cu găuri mari.
Într-un castron puneți smântâna. Dacă folosiți smântână grasă (20% grăsime) o puteți subția cu puțin lapte ca să devină mai maleabilă.
Peste smântână puneți: sare, piper și nucșoară după gustul vostru. Amestecați.
Pe fundul vasului tapetat cu unt și pesmet puneți ici, colo câteva cubulețe mici de unt.
Așezați pe fundul tăvii un strat de felii de cartofi (cam ½ din cantitate). În funcție de cât e de sărată brânza pe care o folosiți, presărați peste cartofi sare după gust.
Peste stratul de cartofi așezați ouăle tăiate felii.
Peste ouă presărați telemeaua rasă, mai aruncați 3-4 cubulețe de unt, apoi puneți cam ⅔ din cantitatea de smântână. Nivelați.
Din nou un strat de cartofi tăiați rondele, apoi ⅔ din cantitatea de cașcaval ras.
Bateți puțin cu furculița cele 2 ouă crude. Turnați ouăle peste smântâna păstrată deoparte. Adăugați laptele și omogenizați
Turnați amestecul de mai sus în tavă, peste cartofi și cașcaval.
Deasupra presărați cașcavalul păstrat deoparte.
Dați tava la cuptor pentru 30-40 de minute, până când cartofii sunt frumos rumeniți.
Serviți cartofii gratinați cât sunt calzi.
Dacă mai rămân pentru a doua zi, se pot încălzi în cuptor sau la microunde.