Go Back
+ servings
Cartofi franțuzești
Tipărește rețeta Salvează pe Pinterest
5 from 9 votes

Cartofi franțuzești

Rețeta clasică de cartofi franțuzești la cuptor. Cum să faci cei mai buni cartofi gratinați, o mâncare simplă, cu ingrediente la îndemâna tuturor.
Preparare20 minutes
Gătire40 minutes
Timp total1 hour
Categorie: Feluri de baza
Cuisine: Romaneasca
Porții: 6 porții
Calories: 565kcal

Ingrediente

  • aprox. 1 kg cartofi roz, fierți și răciți
  • 5 ouă fierte tari
  • 120 g telemea
  • 100 g cașcaval
  • 80 g unt tăiat cuburi
  • 2 linguri pesmet
  • 450 g smântână 12% grăsime
  • 100 ml lapte
  • 2 ouă crude
  • sare, piper, nucșoară - după gust

Mod de preparare

  • Aprindeți cuptorul la 200 de grade.
  • Ungeți cu puțin unt moale o tavă care va merge la cuptor, apoi o tapetați cu pesmet.
  • Curățați cartofii și tăiați-i în felii cam de 1 cm grosime. Procedați la fel și cu ouăle.
  • Dați brânza și cașcavalul pe răzătoarea cu găuri mari.
  • Într-un castron puneți smântâna. Dacă folosiți smântână grasă (20% grăsime) o puteți subția cu puțin lapte ca să devină mai maleabilă.
  • Peste smântână puneți: sare, piper și nucșoară după gustul vostru. Amestecați.
  • Pe fundul vasului tapetat cu unt și pesmet puneți ici, colo câteva cubulețe mici de unt.
  • Așezați pe fundul tăvii un strat de felii de cartofi (cam ½ din cantitate). În funcție de cât e de sărată brânza pe care o folosiți, presărați peste cartofi sare după gust.
  • Peste stratul de cartofi așezați ouăle tăiate felii.
  • Peste ouă presărați telemeaua rasă, mai aruncați 3-4 cubulețe de unt, apoi puneți cam ⅔ din cantitatea de smântână. Nivelați.
  • Din nou un strat de cartofi tăiați rondele, apoi ⅔ din cantitatea de cașcaval ras.
  • Bateți puțin cu furculița cele 2 ouă crude. Turnați ouăle peste smântâna păstrată deoparte. Adăugați laptele și omogenizați
  • Turnați amestecul de mai sus în tavă, peste cartofi și cașcaval.
  • Deasupra presărați cașcavalul păstrat deoparte.
  • Dați tava la cuptor pentru 30-40 de minute, până când cartofii sunt frumos rumeniți.
  • Serviți cartofii gratinați cât sunt calzi.
  • Dacă mai rămân pentru a doua zi, se pot încălzi în cuptor sau la microunde.

Video

Ai încercat rețeta? Arată-ne pe Instagram cum ți-a ieșit!Menționează @iuliana_bucate_aromate sau tag #bucatearomate ca să te putem găsi!

Nutrition

Serving: 374g | Calorii: 565kcal | Carbohidrați: 39.61g | Proteine: 22.91g | Grăsimi: 35.08g | Fibre: 3.38g