Spălați foarte bine limba înainte să o gătiți. Frecați-o pe toate părțile cu o perie curată sau cu lama unui cuțit.
Puneți limba într-un vas, adăugați apă cât să o acopere bine și puneți o lingură rasă de sare. Acoperiți și lăsați vasul la frigider cel puțin 4 ore, timp în care schimbați apa măcar de 2 ori. Sarea va scoate sângele și urmele de salivă din țesuturi.
A doua zi puneți limba de porc la fiert în apă cu un praf de sare. Îndepărtați spuma care se formează și lăsați limba să fiarbă la foc mediu spre mic.
Timpul de fierbere depinde de vârsta animalului. Limba este fiartă atunci când intră ușor furculița în ea. Dacă fierbeți mai multe limbi, încercați-le pe fiecare, e posibil să nu fie gata toate în același timp. (la mine fierberea a durat 70 de minute)
După fierbere, strecurați supa în care a fiert limba și păstrați deoparte cam 150 ml pe care îi vom folosi mai târziu. Din restul puteți face o supă cu tăiței.
Limba se curăță ușor cât e caldă. Îndepărtați membranele care o îmbracă și grăsimea în exces de dedesubt, apoi o tăiați felii groase cam de 1 cm.
Mâncare de limbă cu măsline și sos de roșii
Tocați mărunt ceapa și usturoiul.
Puneți uleiul la încins într-o tigaie încăpătoare.
Căliți ceapa și usturoiul până când usturoiul își dezvoltă aromele, iar ceapa devine ușor translucidă.
Adăugați vinul și lăsați ceapa să se gătească 1-2 minute în vin. Alcoolul se va evapora și în tigaie va rămâne doar aroma grozavă lăsată de vin.
Puneți feliile de limbă în tigaie, apoi sare, piper, cimbru și frunze de dafin, după gustul vostru. Amestecați.
Adăugați sosul de roșii, măslinele și cei 150 ml de supă păstrați deoparte.
Dați tigaia la cuptorul preîncins la180 de grade pentru 15-20 de minute, să scadă puțin sosul și să se îmbine toate aromele.
Înainte de servire, presărați mâncarea cu pătrunjel proaspăt tocat fin.
Puteți servi limba de porc cu măsline alături de câteva rondele de cartofi fierți peste care ați un un cub de unt.
Dacă mai rămâne mâncare pentru a doua zi, se încălzește foarte ușor în cuptor sau la microunde.
Video
Notă
Mâncarea de limbă cu măsline și sos de roșii se poate prepara exact în același mod și cu limbă de vită, doar că aceasta, fiind mai mare va fierbe mai greu. Vă recomand să folosiți o oală sub presiune pentru a scurta timpul de fierbere.