Aprindeți cuptorul la 180 de grade și ungeți cu unt moale o tavă potrivită ca mărime.
Separați albușurile de gălbenușuri.
Bateți albușurile spumă cu un praf de sare, apoi adăugați jumătate din cantitatea de zahăr și mixați până când zahărul este complet dizolvat și albușurile sunt spumă ca la bezele.
Într-un alt castron mixați gălbenușurile cu restul de zahăr până când se albesc și își măresc volumul.
Peste crema de gălbenușuri puneți brânza de vaci, iaurtul scurs bine de zer, stafidele, extractul de vanilie și coaja rasă de lămâie. Omogenizați.
Cu un tel de mână încorporați spuma de albușuri în crema de ouă și brânză pregătită mai sus.
Numărați foile de plăcintă din pachet și orientați-vă cum le așezați în funcție de mărimea și forma tăvii pe care o aveți la îndemână (de exemplu eu am tăiat toate foile de plăcintă în două pe lățime ca să îmi încapă mai bine și să nu am margini prea groase - vezi video).
Împărțiți la 3 numărul foilor de plăcintă. Veți așeza ⅓ din foi pe fundul tăvii, ⅓ la mijloc și ⅓ deasupra.
Așezați ⅓ din foi pe fundul tăvii. Fiecare foaie trebuie unsă cu unt topit, folosind o pensulă de patiserie.
Peste primul strat de foi turnați jumătate din umplutura de brânză și ouă.
Peste brânză puneți din nou ⅓ din foile de plăcintă unse cu unt topit.
Turnați restul de umplutură și deasupra puneți restul foilor de plăcintă. Fiecare foaie unsă cu unt topit.
Înțepați plăcinta cu un băț de frigăruie ca să poată respira în timpul coacerii.
Bateți un ou și îl subțiați cu cei 50 ml de lapte.
Turnați amestecul peste plăcintă și dați tava la cuptor pentru 45-50 de minute sau până când plăcinta este frumos rumenită.
Plăcinta cu brânză dulce și iaurt se poate servi rece sau caldă, presărată cu zahăr pudră.