Go Back
+ servings
Tarta cu gem de prune si nuci
Tipărește rețeta Salvează pe Pinterest
5 from 4 votes

Tartă cu gem de prune, nuci și aromă de rom

Rețeta ușoară de tartă cu gem de prune, un desert ieftin, spornic și delicios, cu multe texturi și arome irezistibile.
Preparare30 minutes
Gătire30 minutes
la rece30 minutes
Timp total1 hour 30 minutes
Categorie: Deserturi
Cuisine: Romaneasca
Porții: 8
Calories: 604kcal

Ingrediente

blatul - formă de tarta de 26 cm

umplutura

  • 400 g gem de prune (sau alt gem, după preferințe)
  • 50 g miez de nucă
  • 15 g pesmet (la nevoie)
  • 20 ml rom (eu folosesc Stroh 40) (sau esență de rom)
  • 1 linguriță miere
  • 1 lingura zahăr tos

Mod de preparare

aluatul

  • Peste untul moale punem zahărul pudră, zahărul Bourbon și un praf de sare.
  • Adăugăm coaja de lămâie, oul întreg și gălbenușul. Mixăm până când avem o cremă de unt omogenă și spumoasă.
  • Cernem făina și o încorporăm la început cu o spatulă, apoi frământăm foarte puțin cu mâna, doar până când formăm o bilă de aluat.
  • Punem aluatul în folie alimentară și îl dăm la frigider pentru o oră.

umplutura

  • Turnăm gemul într-un castron. Peste el punem nucile tocate grosier, romul și pesmetul. Omogenizăm.

asamblare și coacere

  • Aprindem cuptorul la 180 de grade.
  • Scoatem aluatul din frigider. Presărăm făină pe blatul de lucru și peste aluatul rece.
  • Întindem o foaie de aluat cam de 5-6 mm grosime pe care o decupăm la dimensiunea și forma tăvii în care vom coace tarta.
  • Punem aluatul în tavă și îl modelăm puțin aluatul cu palmele ca să îl ridicăm cam 2 cm și pe pereții formei.
  • Înțepăm aluatul cu furculița ca să nu se umfle la copt și îl dăm la cuptor pentru 10 minute.
  • Scoatem tava din cuptor, punem peste aluat umplutura de gem pregătită mai sus.
  • Din marginile de aluat rămas, întindem o nouă foaie și decupăm fășii de 1.5 cm lățime din care modelăm grilajul de deasupra tartei.
  • Ungem grilajul cu miere subțiată cu o lingură de apă și presărați peste el puțin zahăr tos care se va carameliza și va da un aspect frumos.
  • Coaceți tarta tot la 180 de grade pentru încă 15 minute.

Video

Notă

Dacă vă mai rămâne un rest de aluat pe care nu l-ați folosit la tartă, puteți decupa din el câteva fursecuri. După ce scoateți tarta din cuptor, coaceți fursecurile timp de 8-10 minute până se rumenesc ușor pe margini. Vor fi numai bune la cafea! 
Ai încercat rețeta? Arată-ne pe Instagram cum ți-a ieșit!Menționează @iuliana_bucate_aromate sau tag #bucatearomate ca să te putem găsi!

Nutrition

Calorii: 604kcal | Carbohidrați: 84g | Proteine: 8g | Grăsimi: 27g | Colesterol: 101mg | Fibre: 2g