Peste untul moale punem zahărul pudră, zahărul Bourbon și un praf de sare.
Adăugăm coaja de lămâie, oul întreg și gălbenușul. Mixăm până când avem o cremă de unt omogenă și spumoasă.
Cernem făina și o încorporăm la început cu o spatulă, apoi frământăm foarte puțin cu mâna, doar până când formăm o bilă de aluat.
Punem aluatul în folie alimentară și îl dăm la frigider pentru o oră.
umplutura
Turnăm gemul într-un castron. Peste el punem nucile tocate grosier, romul și pesmetul. Omogenizăm.
asamblare și coacere
Aprindem cuptorul la 180 de grade.
Scoatem aluatul din frigider. Presărăm făină pe blatul de lucru și peste aluatul rece.
Întindem o foaie de aluat cam de 5-6 mm grosime pe care o decupăm la dimensiunea și forma tăvii în care vom coace tarta.
Punem aluatul în tavă și îl modelăm puțin aluatul cu palmele ca să îl ridicăm cam 2 cm și pe pereții formei.
Înțepăm aluatul cu furculița ca să nu se umfle la copt și îl dăm la cuptor pentru 10 minute.
Scoatem tava din cuptor, punem peste aluat umplutura de gem pregătită mai sus.
Din marginile de aluat rămas, întindem o nouă foaie și decupăm fășii de 1.5 cm lățime din care modelăm grilajul de deasupra tartei.
Ungem grilajul cu miere subțiată cu o lingură de apă și presărați peste el puțin zahăr tos care se va carameliza și va da un aspect frumos.
Coaceți tarta tot la 180 de grade pentru încă 15 minute.
Video
Notă
Dacă vă mai rămâne un rest de aluat pe care nu l-ați folosit la tartă, puteți decupa din el câteva fursecuri. După ce scoateți tarta din cuptor, coaceți fursecurile timp de 8-10 minute până se rumenesc ușor pe margini. Vor fi numai bune la cafea!