Victoria Sponge Cake
Victoria Sponge Cake, un desert cu istorie și alură regală. Are blaturi aerate, cu mult unt, umplute cu frișcă și dulceață de căpșuni. Simplu și elegant.
Preparare30 minutes mins
Gătire50 minutes mins
răcire1 hour hr
Timp total2 hours hrs 20 minutes mins
Categorie: Desert
Cuisine: britanica
Porții: 8
Calories: 561kcal
blat 1 - formă cu diametrul de 18 cm
- 2 ouă la temperatura camerei
- 100 g unt cu 82% grăsime moale, la temperatura camerei
- 100 g zahăr pudră
- 100 g făină tip 000
- un vârf de linguriță praf de copt
- 1 linguriță extract de vanilie
- 1 linguriță coajă rasă de lămâie
- un praf de sare
blat 2 - formă cu diametrul de 18 cm
- 2 ouă la temperatura camerei
- 100 g unt cu 82% grăsime moale, la temperatura camerei
- 100 g zahăr pudră
- 100 g făină tip 000
- un vârf de linguriță praf de copt
- 1 linguriță extract de vanilie
- 1 linguriță coajă rasă de lămâie
- un praf de sare
umplutura
- 200 ml smântână pentru frișcă (min 32% grăsime)
- 10 g zahăr Bourbon (opțional)
- 150-200 g dulceață de căpșuni Arovit
decor
- câteva căpșuni proaspete
- zahăr pudră
blaturile - preparate și coapte pe rând
Aprindeți cuptorul la 180 de grade. Puneți hârtie de copt pe fundul tăvii și ungeți marginile cu unt moale.
Mixați untul moale cu un praf de sare și cu zahărul pudră.
Adăugați câte un ou, pe rând și mixați. Adăugați următorul ou doar după ce precedentul este bine încorporat.
Puneți extractul de vanilie și coaja rasă de lămâie.
La final încorporați făina cernută împreună cu praful de copt folosind o spatulă.
Coaceți blaturile aprox. 25 de minute. Trebuie să fie foarte puțin rumenite pe margini. Faceți testul cu scobitoarea ca să vă asigurați că sunt bine coapte și în mijloc.
Lăsați blaturile să se răcească foarte bine pe un grătar.
umplutura
Smântâna pentru frișcă, castronul și telurile mixerului trebuie să fie foarte reci. În acest fel frișca se va bate mai repede și mai bine.
Mixați smântâna până când simțiți la mână că începe să se îngroașe. Opriți mixerul, adăugați zahărul Bourbon și mixați din nou până când frișca se întărește și își păstrează bine forma.
Nu mixați mai mult de atât, pentru că frișca se va separa în zer și unt.
asamblare și decor
Blaturile trebuie să fie complet reci înainte de montare, altfel frișca se va înmuia.
Așezați primul blat pe un platou potrivit ca mărime. Peste el puneți dulceața de căpșuni, apoi frișca. Dacă doriți, păstrați 1-2 linguri de frișcă pentru un mic decor.
Peste stratul de frișcă puneți cel de al doilea blat.
Lăsați tortul la frigider 2-3 ore. Blaturile se vor înmuia puțin și va fi mai ușor de feliat.
Înainte de servire, decorați cu căpșuni proaspete, câteva aveline de frișcă și presărați cu zahăr pudră.
Pentru porții frumoase, feliați tortul cu un cuțit cu lama subțire și foarte bine ascuțit.
- Eu am copt separat 2 blaturi. Dacă aveți 2 forme cu diametrul de 18 cm, puteți face aluatul tot odată, apoi îl împărțiți în mod egal în cele 2 forme și le coaceți pe amândouă în același timp.
- De asemenea puteți să coaceți un singur blat mare, tot în forma de 18 cm, pe care să îl tăiați în două pe orizontală după ce se răcește.
- În rețeta originală blaturile nu se însiropează, așa cum suntem noi obișnuiți la torturile românești. Blaturile au multe grăsimi în compoziție (unt și ouă), vor fi umede și pufoase. Nu au textura uscată a pandișpanului, nu absorb la fel de bine lichidul, dacă încercați să le însiropați, se vor sfărâma!
Calorii: 561kcal | Carbohidrați: 63g | Proteine: 7g | Grăsimi: 32g | Colesterol: 170mg | Fibre: 1g | Zahăr: 39g