Puneți într-un vas încăpător toate ingredientele lichide: apa minerală, uleiul, extractul sau esența folosită.
Într-un castron amestecați ingredientele solide: făina, zahărul și sarea.
Turnați în ploaie ingredientele solide peste cele lichide amestecând energic cu un tel de mână ca să nu se formeze cocoloașe. Omogenizați foarte bine compoziția.
Acoperiți vasul cu un capac și lăsați compoziția să se odihnească timp de cel puțin 30 de minute.
Puneți tigaia la încins pe foc mare. Semnul că tigaia este suficient de bine încinsă este atunci când începe să fumege ușor.
Dacă aveți o tigaie antiaderentă, nu este nevoie să o ungeți cu ulei. Pentru siguranță, o puteți unge doar la prima clătită.
Turnați aluatul în tigaia încinsă folosind un polonic și rotiți repede tigaia ca să se întindă uniform. După 1-2 clătite vă veți da seama cât de mult aluat trebuie să turnați în funcție de mărimea tigăii voastre.
Coaceți clătitele până când sunt ușor rumenite pe fiecare parte. Coacerea ar trebui să dureze cam 30 de secunde pe fiecare parte, deci în jur de 1 minut pentru fiecare clătită.
Pe măsură ce le coaceți, puneți clătitele una peste alte și păstrați-le acoperite cu un capac sau cu o altă farfurie. Se vor aburi una pe alta și se vor păstra moi și fragede.
Umpleți clătitele cu gem, dulceață, miere, etc. sau cu umpluturi sărate (în acest caz renunțați la zahărul și aromele din aluat)