Go Back
+ servings
Colăcei împletiți
Tipărește rețeta Salvează pe Pinterest
5 from 2 votes

Colaci împletiți de post

Rețeta simplă de colaci împletiți de post. Ideali pentru împărțit la biserică, pentru colindători sau chiar de luat la pachet sau la picnic.
Preparare20 mins
Gătire40 mins
dospire2 hrs
Timp total3 hrs
Categorie: Paine de casa
Cuisine: Romaneasca
Porții: 8
Calories: 234kcal

Ingrediente

  • 500 g făină tip 000
  • 7 g drojdie uscată (12 g drojdie proaspătă)
  • 7 g sare
  • 2 linguri ulei de măsline
  • 250 ml apă călduță

deasupra

  • 1 linguriță de miere
  • 2-3 lingurițe mac sau susan

Mod de preparare

  • Cerneți făina într-un castron încăpător sau în bolul robotului.
  • Adăugați, sarea, drojdia și apa și începeți să frământați.
  • Pe măsură ce frământați, turnați și uleiul, puțin câte puțin ca să să fie mai ușor de încorporat.
  • Frământați pănâ când aveți un aluat omogen, elastic, care nu se mai lipește de mâini. Dacă frământați la mână, ar trebui să dureze maxim 15 minute. La robot sau la mașina de pâine cam 5-7 minute.
  • Acoperiți vasul cu folie de plastic și lăsați aluatul să dospească până când își dublează volumul.
  • Răsturnați aluatul pe blatul de lucru presărat cu puțină făină. Frământați-l 1 minut, apoi tăiați-l în 8 părți egale.
  • Păstrați bucățile de aluat acoperite cu folie de plastic (sau cu o pungă) ca să nu se usuce.
  • Tăiați fiecare bucată de aluat în 2 jumătăți. Întindeți 2 corzi lungi de aproximativ 30 cm. Împletiți cele 2 corzi ca o sfoară, apoi uniți capetele.
  • Așezați colacii în tavă peste hârtie de copt, acoperiți-i din nou cu folie de plastic și lăsați-i să mai dospească încă 20 de minute. Eu am pus câte 4 colaci în tavă și am copt tăvile pe rând.
  • Aprindeți cuptorul la 180 de grade imediat după ce ați terminat de format colacii ca să se încingă cât timp stau aceștia la dospit.
  • Înainte să îi dați la cuptor ungeți colacii cu miere subțiată cu puțină apă și presărați-i cu semințe de mac sau de susan, după preferințe.
  • Coaceți colacii timp de 20-25 de minute, până când sunt frumos rumeniți.
  • Colăceii împletiți sunt crocanți la exterior și pufoși la interior. Sunt foarte buni când sunt calzi, sau după ce se răcesc, în ziua în care i-ați copt. A doua zi se mai întăresc puțin, dar îi puteți încălzi 1 minute la microunde sau la cuptor și vor fi ca proaspăt scoși din cuptor!

Video

Ai încercat rețeta? Arată-ne pe Instagram cum ți-a ieșit!Menționează @iuliana_bucate_aromate sau tag #bucatearomate ca să te putem găsi!

Nutrition

Calorii: 234kcal | Carbohidrați: 46g | Proteine: 8g | Grăsimi: 2g | Fibre: 2g | Zahăr: 1g