Caisele se spală, se îndepărtează sâmburii şi se curăţă de pete sau lovituri dacă este cazul.
Se alege o cratiţă încăpătoare, largă, cu fund gros. De preferat să fie din fontă sau inox şi să o păstraţi special pentru dulceţuri.
Se pun caisele în cratiţă, se presară 300 g de zahăr şi se adaugă zeama de lămâie. Se amestecă şi se lasă la frigider în jur de 2 ore, timp în care fructele vor lăsa sirop.
Se pune cratiţa la fiert pe foc mediu. Cu cât timpul de fierbere va fi mai scurt, cu atât gemul va avea o culoare mai frumoasă deoarece fructele nu au timp să oxideze,
După ce gemul începe să fiarbă, la suprafaţă se va forma o spumă. Aceasta trebuie îndepărtată cu o spumieră, exact aşa cum procedăm la supa de carne.
După ce îndepărtați spuma, scoateți puțin gem pe o farfurie, lăsați-l să se răcească puțin și gustați. Dacă mai trebuie zahăr puteți să mai adăugați acum și să continuați fierberea.
Eu am ţinut gemul pe foc mediu timp de 30 de minute. Semnalul ca puteți opri focul este când observaţi că fructele s-au înmuiat, iar siropul în care plutesc s-a legat.
Ca să testați consistența scoateți 1 lingură de gem pe o farfurie, lăsați-l să se răcească puțin (eventual în frigider) și trageți cu degetul o linie prin gem. Dacă linia rămâne clară și cele 2 părți de gem nu se unesc la loc, înseamnă că gemul e gata.
Dacă doriți să adăugați diferite arome: extract de vanilie, crenguțe de mentă sau rozmarin, etc, acestea se adaugă în ultimele 10 minute de fierbere. Nu uitați să îndepărtați crenguțele de plante înainte să turnați gemul în borcane!
Cât timp fierbe gemul, vă puteţi ocupa de borcanele care trebuiesc spălate foarte bine şi sterilizate. Borcanele și capacele se sterilizează la cuptor, la 150 de grade pentru 15 minute. Detalii despre sterilizarea corectă, aici. Din cantitățile de mai sus rezultă aprox. 3 borcane de 370 g, dar cantitatea depinde de cât sirop şi-au lăsat fructele şi de cât timp aţi lăsat gemul la fiert.
Așezați borcanele pe o tavă sau altă suprafaţă metalică care să preia căldura și începeţi să turnaţi gemul în borcane, puţin câte puţin.
Capsaţi borcanele, sau dacă aveţi capace cu filet strângeti-le foarte bine, apoi întoarceţi borcanele cu capacul în jos pentru a crea vacuum. După 15 minute puteţi întoarce borcanele în poziţia normală.
Capsaţi borcanele, sau dacă aveţi capace cu filet strângeti-le foarte bine, apoi întoarceţi borcanele cu capacul în jos pentru a crea vacuum. După 15 minute puteţi întoarce borcanele în poziţia normală.
Nu uitaţi să etichetaţi borcanele!
Gemul astfel preparat rezistă chiar şi 2-3 ani fără nicio problemă.