Go Back
+ servings
gem de caise
Tipărește rețeta Salvează pe Pinterest
4.92 from 12 votes

Rețeta de gem de caise pas cu pas, fără conservanți

Rețeta de gem de caise, explicată pas cu pas. Cât zahăr se pune? De punem lămâie, cât timp se fierbe gemul? Află totul din această rețetă!
Preparare10 mins
Gătire30 mins
Timp total40 mins
Categorie: Din camara / Cum se face?
Cuisine: Romaneasca
Porții: 3 borcane de 370g
Calories: 548kcal

Ingrediente

  • 1 kg caise (cântărite fără sâmburi)
  • 300-600 zahăr
  • sucul de la ½ de lămâie sau un vârf de cuțit de sare de lămâie
  • opțional: vanilie, mentă, busuioc, rozmarin, lavandă, cimbrișor

Mod de preparare

  • Caisele se spală, se îndepărtează sâmburii şi se curăţă de pete sau lovituri dacă este cazul.
  • Se alege o cratiţă încăpătoare, largă, cu fund gros. De preferat să fie din fontă sau inox şi să o păstraţi special pentru dulceţuri.
  • Se pun caisele în cratiţă, se presară 300 g de zahăr şi se adaugă zeama de lămâie. Se amestecă şi se lasă la frigider în jur de 2 ore, timp în care fructele vor lăsa sirop.
  • Se pune cratiţa la fiert pe foc mediu. Cu cât timpul de fierbere va fi mai scurt, cu atât gemul va avea o culoare mai frumoasă deoarece fructele nu au timp să oxideze,
  • După ce gemul începe să fiarbă, la suprafaţă se va forma o spumă. Aceasta trebuie îndepărtată cu o spumieră, exact aşa cum procedăm la supa de carne.
  • După ce îndepărtați spuma, scoateți puțin gem pe o farfurie, lăsați-l să se răcească puțin și gustați. Dacă mai trebuie zahăr puteți să mai adăugați acum și să continuați fierberea.
  • Eu am ţinut gemul pe foc mediu timp de 30 de minute. Semnalul ca puteți opri focul este când observaţi că fructele s-au înmuiat, iar siropul în care plutesc s-a legat.
  • Ca să testați consistența scoateți 1 lingură de gem pe o farfurie, lăsați-l să se răcească puțin (eventual în frigider) și trageți cu degetul o linie prin gem. Dacă linia rămâne clară și cele 2 părți de gem nu se unesc la loc, înseamnă că gemul e gata.
  • Dacă doriți să adăugați diferite arome: extract de vanilie, crenguțe de mentă sau rozmarin, etc, acestea se adaugă în ultimele 10 minute de fierbere. Nu uitați să îndepărtați crenguțele de plante înainte să turnați gemul în borcane!
  • Cât timp fierbe gemul, vă puteţi ocupa de borcanele care trebuiesc spălate foarte bine şi sterilizate. Borcanele și capacele se sterilizează la cuptor, la 150 de grade pentru 15 minute. Detalii despre sterilizarea corectă, aici.
  • Din cantitățile de mai sus rezultă aprox. 3 borcane de 370 g, dar cantitatea depinde de cât sirop şi-au lăsat fructele şi de cât timp aţi lăsat gemul la fiert.
  • Așezați borcanele pe o tavă sau altă suprafaţă metalică care să preia căldura și începeţi să turnaţi gemul în borcane, puţin câte puţin.
  • Capsaţi borcanele, sau dacă aveţi capace cu filet strângeti-le foarte bine, apoi întoarceţi borcanele cu capacul în jos pentru a crea vacuum. După 15 minute puteţi întoarce borcanele în poziţia normală.
  • Capsaţi borcanele, sau dacă aveţi capace cu filet strângeti-le foarte bine, apoi întoarceţi borcanele cu capacul în jos pentru a crea vacuum. După 15 minute puteţi întoarce borcanele în poziţia normală.
  • Nu uitaţi să etichetaţi borcanele!
  • Gemul astfel preparat rezistă chiar şi 2-3 ani fără nicio problemă.

Video

Notă

Mi s-a părut mai ușor să dau rețeta pentru 1 kg de fructe, astfel ca voi să o puteți multiplica ușor în funcție de cantitatea de caise pe care o aveți. 
În fotografiile care ilustrează rețeta, eu am făcut gem din 2 kg de caise și am obținut 5 borcane de 370 g și un borcan mai mic, de 300 g. 
Ai încercat rețeta? Arată-ne pe Instagram cum ți-a ieșit!Menționează @iuliana_bucate_aromate sau tag #bucatearomate ca să te putem găsi!

Nutrition

Calorii: 548kcal | Carbohidrați: 138g | Proteine: 5g | Grăsimi: 1g | Fibre: 7g | Zahăr: 131g