Dacă folosiți hamsii congelate, acestea trebuie în prealabil lăsate să se dezghețe în apă rece.
Hamsiile trebuie curățate de intestine înainte de gătire, iar cea mai rapidă metodă este să trageți capul ușor spre burtă, iar intestinele vor ieși singure, rămânând agățate de cap. Vedeți în videoclip cum se procedează.
După curățare, spălați hamsiile în mai multe ape, frecându-le ușor în palme ca să îndepărtați și solzii fini care le acoperă.
Scurgeți bine hamsiile de apă și presărați-le cu 2 lingurițe de sare, de preferat sare grunjoasă.
Ideal ar fi să lăsați peștele la frigider pentru cel puțin 30 de minute ca să își tragă sare. În acest fel veți avea hamsii mult mai gustoase. Totuși, dacă vă grăbiți, le puteți praji imediat.
Amestecați făina cu mălaiul. Puneți hamsiile și amestecați-le ușor cu mâna ca să fie uniform acoperite.
Ca să eliminați excesul de făină și mălai, puneți hamsiile într-o sită cu găuri mari (sita pentru paste) și scuturați ușor.
Puneți uleiul la încins într-o tigaie încăpătoare și prăjiți hamsiile pe ambele părți până când devin aurii.
Scoateți hamsiile pe șervete de hârtie care să dreneze excesul de ulei.
Serviți hamsiile călduțe, alături de mămăliguță și mujdei de usturoi.