Sterilizați borcanele și capacele pe care le veți folosi.
Curățați ardeii de cotoare, nervuri și semințe. Tăiați-i în bucăți mai mici, apoi spălați-i foarte bine sub jet de apă.
Treceți ardeii prin mașina de tocat sau îi pasați la robot, după cum vă e mai ușor.
Puneți ardeii pasați într-o oală adâncă, dar cu gura largă. La 3 kg de ardei, ar fi potrivită o oală de 5-6 kg.
Adăugați sarea neiodată. Folosim o linguriță cu vârf de sare la 1 kg de ardei cântăriți după ce au fost curățați.
Fierbeți ardeii la foc iute. La început e suficient să amestecați doar din când în când. Pe măsură ce pasta se îngroașă, va fi nevoie să amestecați continuu.
Fierbeți până când pasta se îngroașă, iar volumul ardeilor se reduce la jumătate.
Turnați pasta de ardei în borcane și înfiletați capacele.
Dacă aveți un beci răcoros, lăsați borcanele să se răcească lent acoperite cu pături, apoi sunt gata de mutat în beci.
Dacă locuiți la bloc, vă recomand să sterilizați suplimentar borcanele umplute cu pasta de ardei. Le puneți într-o oală adâncă, turnați apă până aproape de gura borcanelor și lăsați-le la fiert timp de 10 minute de când apa începe să clocotească. Lăsați borcanele să se răcească în apă, apoi le mutați în cămară.
După deschidere, păstrați borcanele cu pastă de ardei la frigider și turnați deasupra o lingură de ulei care să sigileze conținutul.