Dacă folosiți creier congelat, lăsați-l să se dezghețe lent, peste noapte la frigider.
Înainte să vă apucați de gătit, fie că folosiți creier proaspăt sau congelat, țineți-l 15-20 de minute în apă rece. În acest fel se mai elimină sângele din țesuturi.
Scurgeți creierul de apă și cercetați ușor, cu degetele să verificați dacă nu cumva au mai rămas așchii de oase printre bucățile de creier.
Puneți la fiert 2 litri de apă, condimentele și oțetul. Când apa începe să clocotească puneți în oală bucățile de creier și le lăsați să se opărească pentru 2-3 minute dacă folosiți creier de porc și 5-6 minute dacă folosiți creier de vită care e mai mare.
Scoateți creierul cu o spumieră pe prosoape de hârtie care să dreneze apa rămasă între țesuturi. Creierul va avea acum o textură mai fermă și va fi mai ușor de manevrat. Lăsați-l să se răcească puțin.
Alegeți bucățile mai mari de creier și presărați-le cu sare și piper din abundență. Creierul trebuie bine asezonat, altfel va fi fad.
Bucățile mai mici rămase le puteți transforma în pastă de creier care este delicioasă întinsă pe felii de pâine prăjită. O altă variantă este să le modelați puțin cu palmele ude și să le gătiți tot pane ca și pe celelalte.
Spargeți ouăle într-un castron, puneți un praf de sare și puțin piper măcinat și le bateți puțin cu furculița cât să se desfacă. În alte 2 castroane puneți făina și pesmetul.
Treceți bucățile de creier mai întâi prin făină, apoi prin ou bătut și la final prin pesmet.
Pregătim în acest fel toate bucățile de creier și decidem dacă facem creier pane prăjit în ulei sau la cuptor.