Go Back
+ servings
Prăjitură cu ciocolată, portocale şi alte arome de iarnă
Tipărește rețeta Salvează pe Pinterest
5 from 2 votes

Prăjitură cu ciocolată, portocale şi alte arome de iarnă

Preparare15 minutes
Gătire30 minutes
Timp total45 minutes
Categorie: Desert
Porții: 8 -10

Ingrediente

pentru o formă de 23 cm

  • 150 g unt cu 80% grăsime
  • 200 g ciocolata amăruie cu minim 50% cacao
  • 3 ouă
  • 1 sticluţă cu esenţă de rom
  • 150 g zahăr
  • 100 g faină albă
  • ½ linguriţă de scorţişoară pudră
  • ½ linguriţă de ghimbir pudră
  • coaja rasă de la o jumătate de portocală
  • un praf de sare

decor

  • 1 portocală tăiată felii subţiri
  • 150 ml de apă
  • 100 g zahăr
  • 100 g ciocolată amăruie
  • 1 lingură de coniac
  • sâmburii de la ½ de rodie
  • decor de zahăr - fulgi de nea
  • frunze proaspete de mentă

Mod de preparare

  • Începem cu feliile de portocale pe care la vom folosi la decor.
  • Punem la fiert 150 ml de apă cu 100 g de zahăr. După ce dă 2-3 clocote şi siropul s-a legat, punem feliile de portocale şi le lăsăm să fiarbă până se înmoaie.
  • Le scoatem cu o paletă găurită, le scurgem bine şi le punem în tava de la aragaz tapetată cu hârtie de copt.
  • Le dăm la cuptorul încins la 180 de grade pentru 15 minute, timp în care se vor usca suficient. După acest timp le scoatem din cuptor şi le lăsăm să se răcească în tavă.
  • Cât timp stau feliile de portocală la cuptor, ne ocupăm de blatul prăjiturii.
  • Topim ciocolata împreună cu untul la bain marie.
  • Adăugăm zahărul, ouăle bătute puţin, făina, un praf de sare şi condimentele: scorţişoara, ghimbir, coajă rasă de portocală. Omogenizăm.
  • Turnăm compoziţia în formă şi coacem la cuptor (care a fost preîncălzit pentru că am uscat feliile de portocală) timp de 25 de minute.
  • Lăsăm prăjitura să se răcească în tavă pentru că este foarte fragilă şi se poate rupe, abia apoi o transferăm pe un platou.

decor

  • Topim ciocolata la bain marie şi adăugăm coniacul.
  • Turnăm ciocolata topită peste prăjitură.
  • Decorăm cu feliile de portocală confiate, decoraţiuni din zahăr, sâmburi de rodie şi frunzuliţe proaspete de mentă.
Ai încercat rețeta? Arată-ne pe Instagram cum ți-a ieșit!Menționează @iuliana_bucate_aromate sau tag #bucatearomate ca să te putem găsi!