300gfasole uscatăsau o conservă de fasole de 400 g, fiartă gata
1ceapă mare
3căţei de usturoi
1ardei gras
150mlsos concentrat de roşiisau bulion
50mlde ulei
1linguriţă de cimbru uscat
½linguriţă de boia de ardei dulce
1frunză de dafin
Mod de preparare
Dacă nu folosiţi fasole din conservă, atunci boabele trebuiesc alese, spălate bine în mai multe ape şi dacă ştiţi că fasolea e mai veche, e bine să o lăsaţi la înmuiat timp de câteva ore înainte să o puneţi la fiert în apă cu un praf de sare.
Fasolea fiartă o scurgem şi o păstrăm deoparte cât ne ocupăm de cârnaţi şi de restul de legume.
Prăjim cârnaţii în uleiul încins în prealabil, întorcându-i ca să se rumenească pe toate părţile. Puteţi să profitaţi, aşa cum am făcut eu, şi să prăjiţi mai mulţi cârnăciori.
După ce cărnaţii s-au prăjit, se scot pe o farfurie, iar în uleiul rămas în tigaie călim ceapa şi ardeiul gras.
Când ceapa devine translucidă, adăugăm şi usturoiul tocat mărunt sau trecut prin presă.
Lăsăm usturoiul să se călească 1 minut cât să îsi dezvolte aroma, apoi adăugăm sosul de roşii şi boabele de fasole fiartă. Dacă sosul e mai grosuţ, aşa cum a fost al meu, sau dacă folosiţi bulion, adăugaţi tot acum cam 150 ml apă.
Condimentaţi cu sare, piper, cimbru şi boia de ardei. Strecuraţi şi frunza de dafin în tigaie, puneţi cârnaţii deasupra şi lăsaţi mâncărica să fiarbă molcom la foc mic cam 30 de minute, ca să scadă sosul şi să se întrepătrundă toate aromele. Chiar mai simplu ar fi să o băgaţi la cuptorul încins în prealabil la 180 de grade. Va scădea frumos şi în felul acesta nici nu mai staţi cu grijă că se prinde de fundul tigăii.