Go Back
prajitura cu biscuiti si crema caramel
Tipărește rețeta Salvează pe Pinterest
5 from 1 vote

Prăjitură cu biscuiţi şi cremă caramel

Categorie: Deserturi

Ingrediente

Pentru 12 porţii minuscule sau 6 porţii mai mari :)

  • 1 pachet de biscuiţi de 100 g am folosit Petit Beurre şi au fost fix 36 de bucăţi într-un pachet mic
  • 250 g zahăr 200 g pentru cremă şi 50 g pentru sirop
  • 250 ml de lapte
  • 50 g unt
  • 2 linguri de amidon alimentar
  • 150 ml de apă pentru sirop
  • ½ de sticluţă de esenţă de rom pentru sirop
  • ciocolată rasă şi fulgi de migdale pentru decor

Mod de preparare

  • Se pun 200 g de zahăr la caramelizat într-o crăticioară cu fund gros. E bine să aveţi răbdare şi să faceţi caramelizarea la foc mic, chiar dacă durează un pic mai mult, dar în acest fel puteţi fi siguri că aduceţi caramelul exact la culoarea dorită şi nu se arde deloc.
  • Amestecaţi zahărul continuu până se lichefiază întreaga cantitate şi capătă o culoare uniformă, plăcută şi nu prea închisă. În acest moment adăugaţi laptele rece. Caramelul se va solidifica instantaneu, dar nu vă speriaţi, când laptele se va încălzi, va începe să se dizolve frumos şi să îşi lase culoarea şi aroma în lapte.
  • Când caramelul este complet dizolvat, stingeţi cele 2 linguri de amidon cu puţin lapte rece, apoi adăugaţi-l în cratiţă peste laptele cald. Amestecaţi continuu la foc mic până când crema începe să se îngroaşe.
  • Daţi crema deoparte, lăsaţi-o cam 5-7 minute să se răcorească, apoi încorporaţi cele 50 de grame de unt şi o lăsaţi să se răcească complet. Se va întări puţin, aşa că înainte să o puneţi peste biscuiţi va trebui să o frecaţi cu o lingură de lemn ca să redevină moale şi uşor de întins.
  • Faceţi un sirop din 150 ml de apă şi 2 linguri de zahăr (cele 50 de grame rămase). Când zahărul s-a dizolvat şi siropul a început să se lege, lăsaţi-l să se răcească puţin apoi adăugaţi esenţa de rom.
  • Număraţi biscuiţii din pachet şi îi împărţiţi în trei, pentru că vor fi trei straturi. Eu am avut 36 de biscuiţi, deci am pus câte 12 pe fiecare strat. Aşezaţi primul strat de biscuiţi şi îi stropiţi cu o linguriţă cu puţin sirop. Dacă folosiţi ca şi mine biscuiţi Petit Beurre, aceştia sunt foarte subţiri şi crocanţi şi se înmoaie imediat, aşa că nu puneţi prea mult sirop. Oricum îşi vor mai trage ei şi din cremă şi se vor înmuia suficient.
  • Aşezaţi peste primul strat de biscuiţi ⅓ din cantitatea de cremă. Insistaţi la colţuri să fie şi acolo destulă cremă ;)
  • Aşezaţi al doilea strat de biscuiţi în aceeaşi poziţie ca şi primul strat, stropiţi-i cu sirop şi din nou ⅓ din cremă peste ei. procedaţi la fel şi cu ultimul strat.
  • Presăraţi ciocolată rasă şi fulgi de migdale peste ultimul strat, apoi daţi prăjitura la rece pentru cel puţin 2 ore înainte de servire.
Ai încercat rețeta? Arată-ne pe Instagram cum ți-a ieșit!Menționează @iuliana_bucate_aromate sau tag #bucatearomate ca să te putem găsi!