Go Back
+ servings
Pâine cu cartofi și maia naturală
Tipărește rețeta Salvează pe Pinterest
5 from 2 votes

Pâine cu cartofi și maia naturală

Preparare10 minutes
Gătire2 hours 15 minutes
autoliză și dospire8 hours
Timp total10 hours 25 minutes
Categorie: Paine de casa
Porții: 1 pâine de aprox. 620 g

Ingrediente

Mod de preparare

  • Fierbeți cartoful întreg, în coajă. Lăsați-l să se răcească, apoi îndepărtați coaja și îl dați pe răzătoarea cu găuri mari, îl tăiați cubulețe mici sau îl faceți piure, după cum preferați.
  • În bolul robotului sau alt vas încăpător, amestecați maiaua, cu apa și făina. Nu frământați, doar amestecați cât să se umezească făina.
  • După cele 60 de minute, adăugați cartoful și sarea și începeți să frământați. Cam 8-10 minute la robot sau 15-20 de minute cu mâna. E cam greu să obții un aluat nelipicios din cauza cartofilor și mai depinde și de calitatea făinii folosite, așadar nu vă faceți probleme.
  • Puneţi aluatul într-o cutie de plastic cu capac unsă în prealabil cu foarte puţin ulei, sau îl puteți lăsa chiar și în vasul în care ați frământat sau în bolul robotului și acoperiți bolul cu o pungă de plastic.
  • Lăsaţi aluatul să dospească 2 ore și 30 de minute la temperatura camerei. În acest timp, la intervale de 30 de minute aplicaţi de 3 ori tehnica Stretch&Fold de împăturire a aluatului direct în cutie sau în bol.
  • Răsturnați aluatul pe blatul de lucru presărat cu foarte puțină făină și daţi o primă formă aluatului. Este un aluat umed, se lucrează destul de greu, dar nu vă descurajați. Presăraţi aluatul cu puţină faină, acoperiţi-l cu un prosop şi lăsaţi-l să se odihnească timp de 30 de minute ca să se relaxeze glutenul.
  • După cele 30 de minute dati forma finală pâinii şi aşezaţi-o cu sigiliul în sus în baneton sau într-o formă de dospit (un coșuleț de exemplu) în care aţi pus în prealabil o pânză de in sau bumbac bine înfăinată.
  • Băgaţi banetonul într-o pungă de plastic şi introduceţi banetonul cu tot cu pungă la frigider pentru 4 ore.
  • Scoateți banetonul din frigider și din pungă și lăsați aluatul să stea la temperatura camerei timp de o jumătate de oră.
  • Cu o oră înainte să coaceţi pâinea, aprindeţi cuptorul la temperatura maximă (240-250 de grade) și băgați oala împreună cu capacul să se încălzească.
  • Răsturnaţi pâinea pe o hârtie de copt, crestaţi-o cu o lamă (sau un cuţit foarte bine ascuţit).
  • Scoateți oala din cuptor și mutați imediat pâinea în oală. Puneți capacul şi băgaţi-o în cuptor pentru 15 minute.
  • După 15 minute deschideţi foarte repede uşa cuptorului și scoateţi capacul.
  • Reduceţi temperatura la 220 de grade și coaceti pâinea în continuare încă 30 de minute.
  • Stingeţi focul, deschideţi uşa cuptorului şi mai lăsaţi pâinea în cuptor încă 5 minute, apoi o scoateţi pe un grătar şi o lăsaţi să se răcească complet înainte de a o tăia.
  • După ce s-a răcit, păstrați pâinea înfășurată într-un prosop de bumbac sau într-o pungă de hârtie.
Ai încercat rețeta? Arată-ne pe Instagram cum ți-a ieșit!Menționează @iuliana_bucate_aromate sau tag #bucatearomate ca să te putem găsi!