Go Back
+ servings
borcan cu flori de soc si lime
Tipărește rețeta Salvează pe Pinterest
5 from 12 votes

Cum se face socata. Suc natural din flori de soc.

Vei afla pas cu pas cum se face socata. Rețeta tradițională de suc natural din flori de soc, zahăr și lămâie, foarte aromat și ușor acidulat.
Preparare10 minutes
fermentație - minim2 days
Timp total2 days 10 minutes
Categorie: Bauturi
Cuisine: Romaneasca
Porții: 3 litri
Calories: 385kcal

Ingrediente

aveți nevoie de un borcan de sticlă, cu capacitatea de aprox. 4 litri

  • 10 flori de soc mari
  • 300 g zahăr
  • 4 lămâi mici, zemoase (eu am folosit 4 lime)
  • aprox. 3 litri de apă

Mod de preparare

  • Într-un borcan de sticlă, curat, punem zahărul și sucul de la 2 lămâi din cele 4 trecute în lista ingredientelor.
  • Turnăm cam 1 litru de apă și amestecăm cu o lingură cu coada lungă, până când zaharul este dizolvat.
  • Punem florile de soc în borcan și celelalte 2 lămâi tăiate felii subțiri.
  • Completăm borcanul cu apă până sus și îl acoperim cu o farfuriuță potrivită ca mărime care să acopere gura borcanului împotriva insectelor, dar să nu etanșeze perfect. Gazele de fermentație care se formează în borcan trebuie să poată ieși afară.
  • Mutăm borcanul afară, la soare. Într-un balcon e perfect.
  • Măcar o dată pe zi, treceți pe la borcan și amestecați cu o lingură să se mai vânture florile și feliile de lămâie și să își lase toată aroma.
  • În funcție de cât e de cald afară, socata va fi gata în 2, 3 sau 4 zile. În acest timp se va tulbura și florile de soc se vor lăsa la fundul borcanului. Așa este normal să se întâmple.
  • Gustați socata după 2 zile și decideți dacă vă place sau mai trebuie lăsată. Unora le place mai acidulată (mai fermentată), alții o preferă mai blândă.
  • Strecurați conținutul borcanului și puneți socata în sticle pe care le păstrați la frigider.
  • Socata se servește rece și rezistă la frigider 3-4 zile, fără probleme.

Video

Notă

Nouă nu ne place socata prea dulce, de aceea folosesc puțin zahăr. Gustați înainte de a lăsa sucul la fermentat și dacă doriți o băutură mai dulce, puteți să mai adăugați zahăr, după ce în prealabil îl dizolvați în puțină apă.
Ai încercat rețeta? Arată-ne pe Instagram cum ți-a ieșit!Menționează @iuliana_bucate_aromate sau tag #bucatearomate ca să te putem găsi!

Nutrition

Calorii: 385kcal | Carbohidrați: 100g | Grăsimi: 0.3g | Zahăr: 100g | Calciu: 1mg