Tocați mărunt ceapa și usturoiul, iar restul legumelor le tăiați cubulețe mici, ca să se potrivească cu textura bulgurului.
Puneți uleiul la încins într-o tigaie încăpătoare, apoi adăugați ceapa și usturoiul.
Lăsați-le să se călească puțin, apoi puneți și restul legumelor și căliți-le cam 5 minute amestecând continuu. Scopul nu este să le prăjim, ci să le încălzim ca să își dezvolte mai bine aromele. În acest fel vom avea un pilaf mai gustos.
Adăugați sare și 100 ml de apă, puneți capacul și lăsați legumele să se gătească cam 15 minute. Verificați din când în când să nu scadă prea mult apa.
Dacă folosiți roșii proaspete pasați-le cu un chopper electric sau la robot.
Puneți roșiile pasate în tigaie, apoi 100 ml de apă, piperul și cimbrul. Amestecați.
Clătiți rapid bulgurul sub un jet de apă și puneți-l și pe el în tigaie. Mai adăugați cam 150 ml de apă, amestecați și lăsați pilaful să se gătească încă 15 minute acoperit cu un capac.
În funcție de bulgurul folosit de voi poate fi nevoie să ajustați cantitatea de apă folosită.
Opțional, înainte de servire presărați pătrunjel proaspăt tocat.
Pilaful de bulgur cu legume se poate servi cald sau rece.