Go Back
+ servings
foietaj de casa
Tipărește rețeta Salvează pe Pinterest
5 from 6 votes

Foietaj de casă - rețeta simplificată de aluat franțuzesc

Credeți că e greu să faci foietaj de casă? Această rețetă simplificată de aluat franțuzesc vă va convinge că nu e deloc așa!
Preparare15 minutes
la rece1 hour
Timp total1 hour 15 minutes
Categorie: Aluaturi
Cuisine: frantuzeasca
Porții: 2 foi de aprox. 20x25 cm
Calories: 1348kcal

Ingrediente

  • 250 g unt cu 82% grăsime, foarte rece
  • 250 g făină tip 000
  • ½ linguriță sare
  • 80 ml apă plată, foarte rece

Mod de preparare

pregătiri - toate ingredientele reci

  • Untul trebuie ținut la congelator cu 24 de ore înainte de a pregăti aluatul de foietaj.
  • Apa de asemenea trebuie să fie rece, de la frigider. Ca să o mențineți rece, puteți pune în apă 1-2 cuburi de gheață.
  • Cerneți făina într-un bol încăpător, apoi lăsați-o la frigider cel puțin o oră.

prepararea aluatului de foietaj

  • Tăvăliți untul prin făină ca să nu vă alunece din mână.
  • Deasupra castronului cu făină, dați untul pe răzătoarea cu găuri mari. Din când în când vă opriți și amestecați fâșiile de unt cu făina ca să nu se lipească unele de altele.
  • Amestecați la început cu o spatulă adăugând câte o lingură de apă până când aluatul începe să se lege puțin și să formeze cocoloașe.
  • Răsturnați aluatul pe blatul de lucru și frământați-l rapid cu mâinile doar până când reușiți să aduceți ingredientele laolaltă și să formați o bilă de aluat.
  • Dați aluatului o formă paralelipipedică, înfășurați-l în folie alimentară și lăsați-l la frigider pentru 30 de minute.

întinderi

  • Presărați făină pe blatul de lucru și puneți acolo blocul de aluat scos de la frigider. Untul este rece și nu ar trebui să se lipească de blat. Dacă totuși se lipește, înseamnă că nu s-a răcit suficient și mai trebuie ținut la frigider.
  • Întindeți aluatul cu sucitorul.
  • Împărțiți "din ochi" aluatul în 3 părți egale și împăturiți prima treime peste cea din mijloc.
    împăturiți o treime
  • Împăturiți și cealaltă treime peste primele două.
    împăturiți și cealaltă treime peste primele două
  • Întindeți aluatul cu sucitorul de data aceasta pe cealaltă direcție. Dacă aluatul începe să se lipească de sucitor sau de blat, presărați foarte puțină făină.
    întindeți din nou aluatul
  • Aduceți din nou prima treime peste cea din mijloc.
  • Aduceți și cealaltă treime peste celelalte două.
  • Aluatul este gata, dar trebuie să stea la frigider cel puțin o oră înainte de a-l găti așa cum v-ați propus.
    aluatul este gata

coacere

  • Când doriți să pregătiți ceva cu aluatul de foietaj, trebuie să aveți în vedere că acesta trebuie manevrat rapid ca să nu se înmoaie untul și se coace la temperaturi mari, de 210-220 de grade.

pastrare aluat de foietaj

  • Aluatul de foietaj de casă se poate păstra la frigider timp de 2-3 zile sau la congelator până la 2 luni.

Video

Notă

Eu împart aluatul în 2 parți și fac întinderi pentru fiecare jumătate de aluat, pe rând. De obicei o parte din aluat o gătesc pe loc, cealaltă parte o congelez pentru mai târziu.
Ceea ce vedeți în fotografiile de mai sus este doar jumătate de aluat. 
Ai încercat rețeta? Arată-ne pe Instagram cum ți-a ieșit!Menționează @iuliana_bucate_aromate sau tag #bucatearomate ca să te putem găsi!

Nutrition

Calorii: 1348kcal | Carbohidrați: 91g | Proteine: 16g | Grăsimi: 103g | Colesterol: 269mg | Fibre: 3g | Zahăr: 1g