Go Back
+ servings
Blat simplu de pizza
Tipărește rețeta Salvează pe Pinterest
5 from 5 votes

Blat simplu de pizza - rețeta de aluat dospit pentru pizza

Cum facem acasă un blat simplu de pizza? Rețeta de aluat dospit pentru o pizza de casă rapidă și mult mai gustoasă decât cea de la pizzerie!
Preparare15 minutes
Gătire8 minutes
dospire55 minutes
Timp total1 hour 18 minutes
Categorie: Feluri de baza
Cuisine: Italiana
Porții: 1 pizza medie
Calories: 492kcal

Ingrediente

ingrediente pentru un blat de pizza cu diametrul de 30 cm

  • 130 g făină tip 650
  • 85 ml apă călduță (aprox. 40 grade)
  • 2 g drojdie uscată instant (sau 6 g drojdie proaspătă)
  • 2 g sare
  • 1 linguriță rasă zahăr
  • 1 lingură ulei de măsline
  • încă puțină faină pentru întins blatul

Mod de preparare

  • Într-un bol încăpător puneți făina, drojdia uscată și zahărul. Adăugați apa călduță și începeți să frământați ușor cu mâna. După ce făina s-a umezit, încorporați sarea și uleiul de măsline.
    ingredientele in bol
  • Răsturnați aluatul pe blatul de lucru presărat cu puțină făină și frământați timp de 8-10 minute, până când formați o bilă de aluat suplu, ușor umed, dar omogen și nelipicios.
    bila de aluat
  • Ungeți un castron cu puțin ulei de măsline. Puneți aluatul în castron și îl răsuciți pe toate părțile ca să se "îmbrace" într-o peliculă de ulei. Acoperiți castronul cu folie alimentară, apoi cu un prosop de bucătărie.
    dosipre blat de pizza
  • Lăsați aluatul să dospească până când își dublează volumul și devine foarte moale și aerat. În funcție de temperatura din bucătărie, poate dura între 30 și 60 de minute.
    dospire
  • Răsturnați aluatul pe blatul de lucru presărat cu făină, îl aplatizați ușor cu palmele apoi îi dați din nou formă de bilă. Lăsați aluatul să dospească pe blatul de lucru încă 15 minute acoperit cu un prosop umed.
    blat de pizza - a doua dospire pe blatul de lucru
  • Întindeți aluatul cu palmele sau cu sucitorul, într-o foaie rotundă de aprox. 30 cm.
    intindeti aluatul cu mana sau cu sucitorul
  • Puteți coace pizza în tava cuptorului, pe o tavă-sită specială pentru patiserie sau pe o piatră de copt din granit. Eu folosesc o tavă-sită pentru pizza peste care pun hârtie de copt. Aprindeți cuptorul la 250 grade și pregătiți tava sau lăsați piatra în cuptor să se încingă.
    sita pizza
  • Dacă folosiți o tavă, transferați blatul de pizza în tavă, peste hârtia de copt, ajutându-vă de sucitor. Dacă coaceți pizza pe placă de granit, folosiți o lopată din lemn pentru transfer.
    transferati aluatul pe hartie de copt
  • Adăugați acum sosul de pizza și toppingul preferat și coaceți pizza în cuptorul foarte bine încins la 250 de grade pentru 8-10 minute, până când aluatul este ușor rumenit pe margini.
    topping de pizza

Video

Ai încercat rețeta? Arată-ne pe Instagram cum ți-a ieșit!Menționează @iuliana_bucate_aromate sau tag #bucatearomate ca să te putem găsi!

Nutrition

Calorii: 492kcal | Carbohidrați: 101g | Proteine: 14g | Grăsimi: 2g | Fibre: 4g | Zahăr: 1g