Go Back
+ servings
tocana de iepure cu vin si masline
Tipărește rețeta Salvează pe Pinterest
5 from 1 vote

Tocană de iepure cu vin și măsline - rețeta de iepure la cuptor

Cum să gătești o delicioasă și sănătoasă de tocană de iepure cu vin și măsline. Rețeta simplă de iepure la cuptor cu legume.
Preparare20 minutes
Gătire2 hours 30 minutes
marinare2 hours
Timp total4 hours 50 minutes
Categorie: Feluri de baza
Cuisine: Romaneasca
Porții: 6
Calories: 422kcal

Ingrediente

  • un iepure de aprox. 1 kg

marinadă

  • 30 ml ulei de măsline
  • 50 ml vin roșu, sec
  • 1 linguriță usturoi pudră
  • 1 linguriță boia de ardei dulce
  • 1 linguriță cimbru uscat
  • sare și piper

pentru tocană

  • 1 ceapă mare
  • ½ ardei gras
  • 1 morcov mare
  • 1 felie mare de țelină
  • 50 ml ulei de floarea soarelui
  • 150 ml vin roșu, sec
  • 200 suc de roșii
  • 100 g măsline Kalamata
  • sare
  • piper boabe
  • dafin
  • cimbru
  • pătrunjel proaspăt pentru servit

Mod de preparare

  • Dacă aveți un iepure întreg, va trebui ca mai întâi să îl tranșați și să îl porționați. Puteți păstra pulpele anterioare, gâtul și pieptul pentru o ciorbă sau le puteți folosi mai departe.
  • Într-un vas amestecați toate ingredientele pentru marinadă. Puneți carnea de iepure într-o pungă, turnați marinada, sigilați punga și lăsați carnea la marinat pentru 2 ore la temperatura camerei sau peste noapte la frigider.
  • Puneți uleiul să se încingă într-o cratiță încăpătoare și prăjiți pe rând bucățile de carne marinată pe ambele părți, până când se rumenesc ușor. Apoi le păstrați deoparte, pe o farfurie.
  • Jumătate de morcov și o felie de țelină le dați pe răzătoarea cu găuri mari. Restul legumelor le tăiați cubulețe. Usturoiul îl tocați mărunt, din cuțit.
  • În uleiul rămas în cratiță căliți legumele pentru 3-4 minute, până când se înmoaie puțin, apoi puneți peste ele condimentele, usturoiul tocat și amestecați.
  • Puneți și carnea în cratiță, turnați aprox. 150 ml apă și 150 ml de vin roșu. Lichidul trebuie să cuprindă bine carnea și legumele.
  • Lăsați cratița pe foc până când ajunge la temperatura de fierbere, apoi puneți capacul și dați cratița la cuptor, la 160 de grade pentru 1 oră. Cuptorul să fie preîncălzit!
  • Scoateți cratița din cuptor, adăugați sucul de roșii și măslinele. Puneți capacul la loc și lăsați cratița în cuptor încă 1 oră.
  • Îndepărtați capacul, măriți temperatura cuptorului la 180 de grade și mai lăsați tocana în cuptor, fără capac, încă 30 de minute, ca să scadă sosul și să se rumenească puțin carnea.
  • Serviți tocana de iepure cu garnitură de orez sau cartofi și pătrunjel proaspăt.

Video

Notă

  • Este important să folosiți carne de iepure de crescătorie pentru această rețetă, deoarece este mai delicată și mai suculentă. Dacă aveți iepure de câmp, timpul de gătire va fi mai lung.
  • Pentru a obține o tocană de iepure cu vin și măsline cu adevărat delicioasă, este important să rumeniți bucățile de carne înainte de a adăuga lichidele peste ele. Acest lucru ajută la sigilarea și caramelizarea cărnii la suprafață și în acest fel veți avea o aromă și un gust mai intens.
  • Folosiți ingrediente proaspete și de calitate pentru a obține cel mai bun gust și aromă. Alegeți măsline bune, aromate și un vin roșu sec de calitate.
  • Pentru a obține o aromă și o textură mai bogată, gătiți tocana de iepure într-un vas de fontă cu capac sau într-un vas de lut.
  • Lăsați mâncarea să se odihnească timp de 10 minute înainte de servire, pentru a permite aromelor să se așeze.
Ai încercat rețeta? Arată-ne pe Instagram cum ți-a ieșit!Menționează @iuliana_bucate_aromate sau tag #bucatearomate ca să te putem găsi!

Nutrition

Calorii: 422kcal | Carbohidrați: 9g | Proteine: 35g | Grăsimi: 25g | Colesterol: 95mg | Fibre: 2g | Zahăr: 4g | Vitamina A: 3396IU | Calciu: 56mg