Dacă aveți un iepure întreg, va trebui ca mai întâi să îl tranșați și să îl porționați. Puteți păstra pulpele anterioare, gâtul și pieptul pentru o ciorbă sau le puteți folosi mai departe.
Într-un vas amestecați toate ingredientele pentru marinadă. Puneți carnea de iepure într-o pungă, turnați marinada, sigilați punga și lăsați carnea la marinat pentru 2 ore la temperatura camerei sau peste noapte la frigider.
Puneți uleiul să se încingă într-o cratiță încăpătoare și prăjiți pe rând bucățile de carne marinată pe ambele părți, până când se rumenesc ușor. Apoi le păstrați deoparte, pe o farfurie.
Jumătate de morcov și o felie de țelină le dați pe răzătoarea cu găuri mari. Restul legumelor le tăiați cubulețe. Usturoiul îl tocați mărunt, din cuțit.
În uleiul rămas în cratiță căliți legumele pentru 3-4 minute, până când se înmoaie puțin, apoi puneți peste ele condimentele, usturoiul tocat și amestecați.
Puneți și carnea în cratiță, turnați aprox. 150 ml apă și 150 ml de vin roșu. Lichidul trebuie să cuprindă bine carnea și legumele.
Lăsați cratița pe foc până când ajunge la temperatura de fierbere, apoi puneți capacul și dați cratița la cuptor, la 160 de grade pentru 1 oră. Cuptorul să fie preîncălzit!
Scoateți cratița din cuptor, adăugați sucul de roșii și măslinele. Puneți capacul la loc și lăsați cratița în cuptor încă 1 oră.
Îndepărtați capacul, măriți temperatura cuptorului la 180 de grade și mai lăsați tocana în cuptor, fără capac, încă 30 de minute, ca să scadă sosul și să se rumenească puțin carnea.
Serviți tocana de iepure cu garnitură de orez sau cartofi și pătrunjel proaspăt.