Go Back
+ servings
prajitura cu bulion
Tipărește rețeta Salvează pe Pinterest
5 from 4 votes

Prăjitura cu bulion, rețeta de post - 4 foi și cremă de griș

Cauți cel mai bun desert de post? Încearcă această rețetă de prăjitură cu bulion! 4 foi pufoase, cremă de griș și un strat de gem acrișor!
Preparare30 minutes
Gătire40 minutes
la rece6 hours
Timp total7 hours 10 minutes
Categorie: Deserturi de post
Cuisine: Romaneasca
Porții: 30 porții (tava25x35cm)
Calories: 214kcal

Ingrediente

foi cu bulion

  • 600 g făină tip 000 +/- 50 g, depinde de făină și bulion
  • 10 g bicarbonat de sodiu sau praf de copt
  • ½ linguriță sare
  • 50 g zahăr tos
  • 1 lingură coaja rasă de lămâie sau portocală
  • 200 g roșii pasate sau 100 g bulion pastă +100 ml apă
  • 120 ml ulei de floarea soarelui
  • sucul de la ½ lămâie

crema de griș

  • 1 litru băutură vegetală de soia, orez, cocos, migdale, ovăz, etc.
  • ½ linguriță sare
  • 100 g zahăr sau după gust
  • 230 g griș
  • 100 g unt de cocos
  • 1 lingură coaja rasă de lămâie
  • 2 linguri suc de lămâie
  • 1 lingură extract de vanilie

în plus

  • 400 g gem prune, căpșuni, caise, etc.
  • 2 linguri zahăr pudră pentru servit

Mod de preparare

foi cu bulion

  • Puneți într-un bol toate ingredientele pentru foi și frământați până când aveți un aluat omogen. Acoperiți-l cu folie alimentară și lăsați-l să se odihnească 20 de minute ca să fie mai ușor de întins.
    aluat cu bulion pentru prajitura de post
  • Împărțiți aluatul în 4 părți egale. Întindeți fiecare bucată de aluat într-o foaie subțire de 2 mm și aprox. 35x25 cm.
    foi de prajitura intinse cu sucitorul de lemn
  • Așezați foile în tavă, pe hârtie de copt și le înțepați din loc în loc cu o furculiță. Coaceți foile pe rând, la 175 de grade pentru maxim 10 minute (program static, căldură sus și jos).
    foi cu bulion coapte pe dosul tavii

cremă de griș de post

  • Puneți băutura vegetală la fiert cu sare și zahăr după gust. Când laptele începe să fiarbă, turnați grișul în ploaie în timp ce amestecați cu un tel de mână ca să nu se formeze cocoloașe.
    griș în ploaie peste lapte
  • Lăsați grișul să fiarbă la foc mic până când se îngroașă (2-3 minute) apoi dați vasul deoparte și încorporați: untul de cocos, coaja și sucul de lămâie și extractul de vanilie. Lăsați crema să se răcorească puțin (~15 minute) amestecând din când în când ca să nu facă crustă deasupra.
    crema de gris cu lapte vegetal

asamblarea prăjiturii

  • Peste prima foaie turnați jumătate din crema de griș și nivelați. Așezați a doua foaie, apoi stratul de gem. Puneți a treia foaie, peste ea restul de cremă și apoi ultima foaie.
    crema de gris intinsa peste foi cu bulion
  • Peste prăjitura asamblată așezați o tavă sau un fund de lemn și o greutate deasupra care să o preseze uniform.
    prajitura cu foi la presat
  • Lăsați prăjitura la presat 30 de minute, apoi o ambalați în folie alimentară și o mutați în frigider pentru cel puțin 6 ore, de preferat de seara până dimineața.
    ambalare prajitura in folie alimentara
  • Îndreptați marginile și tăiați prăjitura cu un cuțit cu lama lungă și bine ascuțită. Pentru porții frumoase, ștergeți lama cuțitului după fiecare tăietură.

Video

Notă

  • Culoarea frumoasă și aroma plăcută a foilor depind de calitatea bulionului sau a sucului de roșii folosit. Alegeți un produs natural, fără coloranți sau chimicale adăugate!
  • Frământați aluatul doar până când toată făina este încorporată și capătă o culoare omogenă. Nu frământați mai mult, pentru că se va dezvolta rețeaua de gluten, iar foile or deveni dure și cauciucate.
  • Pentru foi de grosime egală, cântăriți aluatul ca să știți cum să îl împărțiți în 4 părți.
  • Ca să nu se lipească aluatul, întindeți foile cu sucitorul între două hârtii de copt.
  • Ca să vă orientați mai ușor, trasați dimensiunile cu un marker pe dosul hârtiei de copt.
  • Foile sunt foarte subțiri și se pot arde repede! Urmăriți-le și ajustați timpul în funcție de cuptorul vostru. Mai ales la ultimele 2 foi, când cuptorul este deja foarte bine încins, poate fi nevoie de un timp mai scurt decât la primele.
  • Dacă folosiți o băutură vegetală îndulcită și aromatizată, ajustați cantitatea de zahăr și aromele din rețetă!
  • Dacă vă grăbiți și vreți să se răcească mai repede, mutați crema într-un vas rece și mai larg.
  • Alegeți cea mai frumoasă foaie dintre cele 4 și păstrați-o ca să o așezați deasupra prăjiturii. Va fi cea care se vede.
  • Pentru a avea straturi egale de cremă, cântăriți crema și folosiți jumătate din ea la fiecare strat.
  • Turnați crema peste foi când este încă ușor călduță. După ce se răcește, se întărește și nu mai poate fi nivelată frumos.
Ai încercat rețeta? Arată-ne pe Instagram cum ți-a ieșit!Menționează @iuliana_bucate_aromate sau tag #bucatearomate ca să te putem găsi!

Nutrition

Calorii: 214kcal | Carbohidrați: 36g | Proteine: 4g | Grăsimi: 6g | Fibre: 2g | Zahăr: 12g | Vitamina A: 34IU | Calciu: 9mg