Go Back
+ servings
Creveti saganaki reteta greceasca cu branza feta
Tipărește rețeta Salvează pe Pinterest
5 from 1 vote

Creveți saganaki - rețeta grecească cu brânză Feta și sos de roșii

Rețeta grecească de creveti Saganaki este combinația perfectă între aroma intensă a roșiilor, brânza Feta cremoasă și prospețimea creveților.
Preparare20 minutes
Gătire20 minutes
Timp total40 minutes
Categorie: Aperitive
Cuisine: greceasca
Porții: 4
Calories: 420kcal

Ingrediente

  • 350 g creveți proaspeți sau prefierți
  • 500 g roșii cherry sau roșii prunișoare
  • 1 ceapă mare sau 2 mici
  • 1 căpățână usturoi 6-8 căței
  • 100 ml ulei de măsline
  • 50 ml vin alb sau uzo
  • 1 lingură oregano uscat
  • 1 linguriță fulgi de chilli sau ardei iute - opțional
  • sare și piper
  • 150 g brânză Feta
  • pătrunjel pentru servit
  • felii de lămâie pentru servit

Mod de preparare

  • Într-o tavă micuță puneți 2 linguri de ulei de măsline, apoi roșiile cherry. Rotiți-le puțin în tavă să se îmbrace într-o peliculă de ulei, apoi presărați sare grunjoasă. Dați la cuptor, la 220 de grade pentru 10-15 minute, până când roșiile se coc, se crapă și miros frumos a roșii coapte.
  • Puneți 2 linguri de ulei de măsline într-o tigaie. Adăugați creveții, sare și piper. Apoi vinul alb. Gătiți creveții doar 20-30 de secunde pe fiecare parte, nu mai mult!
  • Într-o tigaie adâncă care va merge la cuptor puneți 3 linguri de ulei și căliți aici ceapa și usturoiul tocate mărunt, până când ceapa devine translucidă și se înmoaie puțin.
  • Pasați roșiile coapte cu un pasator pentru cartofi și turnați-le în tavă peste ceapa călită. Tot aici scurgeți și sosul de vin din tigaia cu creveți. Adăugați oregano, piper măcinat și fulgi de chilli și lăsati sosul să se mai gătească 1-2 minute.
  • Dați tigaia deoparte, așezați creveții peste sosul de roșii, apoi brânza Feta sfărâmată. Dați tigaia la cuptor, la 200 de grade pentru 5-10 minute, doar până când se topește brânza Feta.
  • Serviți creveții Saganaki imediat, presărați cu pătrunjel proaspăt și cu felii de lămâie.

Video

Notă

  • Dacă folosiți creveți congelați, lăsați-i să se dezghețe lent, peste noapte la frigider sau dacă vă grăbiți, puneți-i într-un vas cu apă rece.
  • Alegeți de la început o tigaie adâncă, pentru a avea suficient spațiu pentru sos, brânză și creveți.
  • Pentru o textură bogată și un gust intens, sosul de roșii trebuie să fie gătit bine: ceapa călită până când se înmoaie, iar roșiile, mai ales dacă sunt proaspete, trebuie gătite până scad și se îngroașă puțin.
  • Brânza Feta este un ingredient important în rețeta de creveți saganaki. Folosiți o brânză de calitate superioară pentru a obține cel mai bun gust și pentru a se topi frumos în cuptor într-un timp scurt.
  • Creveții se gătesc foarte repede. Gătiți în exces, ei își schimbă textura, nu mai sunt fragezi și devin "gumați". Asigurați-vă că îi gătiți maxim 30 de secunde pe fiecare parte. Aveți în vedere că se vor mai găti și în cuptor!
  • Nu țineți mâncarea prea mult în cuptor! Nu vrem să se rumenească, nici să scadă sosul, ci doar să se topească Brânza Feta și să se întrepătrundă aromele, atât!
 
Ai încercat rețeta? Arată-ne pe Instagram cum ți-a ieșit!Menționează @iuliana_bucate_aromate sau tag #bucatearomate ca să te putem găsi!

Nutrition

Calorii: 420kcal | Carbohidrați: 10g | Proteine: 24g | Grăsimi: 32g | Colesterol: 174mg | Fibre: 1g | Zahăr: 4g | Vitamina A: 848IU | Calciu: 267mg