Go Back
+ servings
tentacule de calamar cu unt si usturoi
Tipărește rețeta Salvează pe Pinterest
5 from 1 vote

Tentacule de calamar la tigaie în unt cu usturoi

Tentacule de calamar la tigaie în unt cu usturoi, ce rețetă grozavă! Serviți-le cu o garnitură de cartofi și veți avea un meniu extraordinar, gata în mai puțin de jumătate de oră!
Preparare5 minutes
Gătire20 minutes
Timp total25 minutes
Categorie: Rețete cu peşte
Cuisine: internationala
Porții: 4
Calories: 698kcal

Ingrediente

piure de cartofi cu ciuperci uscate

  • 800 g cartofi albi, făinoși
  • 5 g ciuperci uscate aprox. 5 ciuperci mici
  • 200 ml lapte
  • 75 g unt 82% grăsime
  • sare și piper după gust

tentacule de calamar la tigaie cu unt și usturoi

  • 800 g tentacule de calmar
  • 50 ml ulei de măsline
  • 50 g unt 82% grăsime
  • 2 căței usturoi tocați mărunt
  • sare și piper după gust
  • patrunjel tocat grosier
  • 1 lămâie pentru servit tăiată felii

Mod de preparare

piure de cartofi cu ciuperci uscate

  • Curățați cartofii, îi tăiați cuburi sau felii și îi puneți la fiert în apă cu sare.
    cartofi la fiert pentru piure
  • Puneți ciupercile într-un tocător electric și pulsați de câteva ori până le mărunțiți grosier, apoi le puneți peste lapte.
    ciuperci uscate hidratate in lapte
  • Puneți laptele să se încălzească împreună cu ciupercile mărunțite. Când laptele începe să se umfle, stingeți focul și lăsați cratița acoperită cu un capac timp de 5-10 minute, pentru ca ciupercile să se hidrateze.
    ciuperci uscate infuzate in lapte
  • Când cartofii sunt fierți, îi scurgeți de apă, îi pasați cu un zdrobitor și puneți peste ei untul și laptele împreună cu ciupercile. Omogenizați și potriviți gustul de sare și piper.
    lapte turnat peste cartofi fierti

tentacule de calamar la tigaie cu unt și usturoi

  • Uscați tentaculele de calmar cu un prosop de hârtie. În acest fel vor absorbi mai bine aromele. Lăsați vârfurile întregi, iar părțile mai groase, de la bază, tăiați-le rondele.
    tentacule de calamar taiate
  • Într-o tigaie puneți uleiul și untul. Când untul este aproape topit, adăugați tentaculele de calamar într-un singur strat (dacă este nevoie, gătiți de 2 ori) și peste ele usturoiul mărunțit.
    tentacule-de-calamar-cu-unt-si-usturoi
  • Asezonați cu sare, piper și gătiți, amestecând frecvent, până când calmarul devine opac și moale, aproximativ 2 minute, nu mai mult!
    tentacule de calamar la tigaie cu unt si usturoi

servire

  • Presărați tentaculele de calamar cu pătrunjel tocat grosier și le serviți alături de piureul de cartofi cu ciuperci. Stropiți totul cu sosul de unt rămas în tigaie.
    tentacule de calamar cu unt si usturoi

Video

Notă

    • Prospețimea este cheia când vine vorba de fructe de mare. Căutați calmari care au o textură fermă, o aromă dulce și fără semne de decolorare.
    • Nu gătiți calmarii mai mult de 2 minute! Aceștia au o textură delicată și pot deveni tari, "cauciucați" dacă sunt gătiți prea mult. Urmăriți carnea în timp ce îi gătiți în tigaie și luați-i de pe foc imediat ce devin opaci și foarte ușor rumeniți în zonele mai subțiri.
    • Untul și usturoiul nu trebuie să lipsească din tigaie, dar nu ezitați să folosiți și alte condimente după gustul vostru. De exemplu câțiva fulgii de chilli (ardei iute) sau un praf de boia de ardei afumată, pot îmbogăți aromele acestui fel de mâncare.
    • Începeți prin a găti mai întâi cartofii, deoarece au nevoie de timp mai lung de fierbere, apoi păstrați piureul la cald cât timp prăjiți calamarii.
Ai încercat rețeta? Arată-ne pe Instagram cum ți-a ieșit!Menționează @iuliana_bucate_aromate sau tag #bucatearomate ca să te putem găsi!

Nutrition

Calorii: 698kcal | Carbohidrați: 45g | Proteine: 37g | Grăsimi: 41g | Colesterol: 539mg | Fibre: 5g | Zahăr: 4g | Vitamina A: 935IU | Calciu: 160mg