Go Back
+ servings
tocana de ardei in sos de rosii
Tipărește rețeta Salvează pe Pinterest
5 from 3 votes

Tocană de ardei în sos de roșii la borcan - rețeta pentru iarnă

O tocană de ardei în sos de roșii, pusă la borcane pentru iarnă, e o conservă ieftină și foarte versatilă. Iată cum să o pregătești!
Preparare20 minutes
Gătire45 minutes
răcire12 hours
Timp total13 hours 5 minutes
Categorie: Din camara / Cum se face?
Cuisine: Romaneasca
Porții: 8 borcane de 400 g
Calories: 258kcal

Ingrediente

  • 100 ml ulei de floarea soarelui
  • 1 kg ceapa uscată
  • 1 kg rosii proaspete
  • 2 kg ardei gras kapia, roșu, verde, gogoșari, sau amestecați
  • 30 g usturoi o căpățână mică
  • 45 g sare grunjoasă neiodată pentru murături
  • 20 g zahăr
  • 1 lingură piper negru boabe
  • 1 linguriță piper măcinat
  • 1 lingură boia dulce sau iute
  • 4-5 frunze de dafin

Mod de preparare

  • Pregătiți toate legumele: ceapa tăiată cubulețe ardeii tăiați fâșii înguste de 1 cm, iar roșiile pasate la blender sau robot.
    arrdei gras taiat fasii pentru conservare
  • Puneți uleiul să se încingă într-o cratiță încăpătoare. Căliți ceapa pentru 6-7 minute, doar până când se înmoaie puțin. Nu vrem să o prăjim.
    ceapa calita in oala
  • Peste ceapa călită puneți roșiile pasate și ardeii fâșii. Adăgați sarea, zahărul și condimentele: piper, boia, dafin. Amestecați.
    ardei in sos de rosii
  • Lăsați legumele să fiarbă 40-45 de minute la foc mediu-mic până când ardeii sunt bine gătiți (gustați). Dacă tocana vi se pare încă prea zemoasă, dați focul la mediu-mare și mai fierbeți 5-10 minute până când sosul scade la consistența dorită.
    oala neagra cu tocana de ardei in suc de rosii
  • Turnați imediat tocana în borcane sterlizate. Înfiletați capacele și verificați să nu curgă. Răsturnați borcanele cu gura în jos pentru 10 minute ca să se creeze vacuum.
    borcane cu tocana de ardei pentru iarna
  • După 10 minute așezați borcanele în poziție normală și le acoperiți cu pături groase. Lăsați-le așa acoperite până a doua zi.
    borcane cu tocana de ardei la racit sub paturi
  • Etichetați borcanele și mutați-le într-o cămară răcoroasă și întunecoasă.
    tocana de ardei in sos de rosii

Video

Notă

Dacă nu aveți o cămără răcoroasă, pentru siguranță, puteți să sterilizați suplimentar borcanele cu tocană prin fierbere la bain marie pentru 15 minute de când apa începe să fiarbă.
Ai încercat rețeta? Arată-ne pe Instagram cum ți-a ieșit!Menționează @iuliana_bucate_aromate sau tag #bucatearomate ca să te putem găsi!

Nutrition

Calorii: 258kcal | Carbohidrați: 35g | Proteine: 5g | Grăsimi: 13g | Fibre: 9g | Zahăr: 22g | Vitamina A: 8933IU | Calciu: 67mg