2kgardei graskapia, roșu, verde, gogoșari, sau amestecați
30g usturoio căpățână mică
45gsare grunjoasă neiodată pentru murături
20gzahăr
1lingurăpiper negru boabe
1lingurițăpiper măcinat
1lingurăboia dulce sau iute
4-5frunze de dafin
Mod de preparare
Pregătiți toate legumele: ceapa tăiată cubulețe ardeii tăiați fâșii înguste de 1 cm, iar roșiile pasate la blender sau robot.
Puneți uleiul să se încingă într-o cratiță încăpătoare. Căliți ceapa pentru 6-7 minute, doar până când se înmoaie puțin. Nu vrem să o prăjim.
Peste ceapa călită puneți roșiile pasate și ardeii fâșii. Adăgați sarea, zahărul și condimentele: piper, boia, dafin. Amestecați.
Lăsați legumele să fiarbă 40-45 de minute la foc mediu-mic până când ardeii sunt bine gătiți (gustați). Dacă tocana vi se pare încă prea zemoasă, dați focul la mediu-mare și mai fierbeți 5-10 minute până când sosul scade la consistența dorită.
Turnați imediat tocana în borcane sterlizate. Înfiletați capacele și verificați să nu curgă. Răsturnați borcanele cu gura în jos pentru 10 minute ca să se creeze vacuum.
După 10 minute așezați borcanele în poziție normală și le acoperiți cu pături groase. Lăsați-le așa acoperite până a doua zi.
Etichetați borcanele și mutați-le într-o cămară răcoroasă și întunecoasă.
Video
Notă
Dacă nu aveți o cămără răcoroasă, pentru siguranță, puteți să sterilizați suplimentar borcanele cu tocană prin fierbere la bain marie pentru 15 minute de când apa începe să fiarbă.