Fasole cu ciolan afumat - rețeta tradițională
Rețeta pas cu pas pentru cea mai gustoasă iahnie sau mâncare de fasole cu ciolan afumat fiert întreg și sos bogat de roșii.
Preparare15 minutes mins
Gătire3 hours hrs
Timp total3 hours hrs 15 minutes mins
Categorie: Feluri de baza
Cuisine: Romaneasca
Porții: 6
Calories: 777kcal
pentru fiert fasolea și ciolanul
- 500 g fasole boabe uscată aprox. 1,5 kg de fasole fiartă (din conservă)
- 1 linguriță bicarbonat de sodiu alimentar pentru fiert fasolea
- 1 ciolan de porc afumat cu os aprox. 1-1,2 kg
- 2 cepe mari
- 4-5 căței de usturoi
- o crenguță de cimbru
- 1-2 frunze de dafin
- 1 linguriță piper boabe
mâncare de fasole cu ciolan afumat
- 50 ml ulei
- 2 cepe mari
- 2 morcovi mari
- 1 ardei gras roșu sau un gogoșar
- 1 linguriță semințe de chimen
- 1 linguriță boia dulce
- 1 linguriță cimbru uscat
- 1 linguriță fulgi de chilli opțional
- sare și piper după gust în funcție de cât de sărat e ciolanul
- 1 lingură pastă de tomate bulion
- 250 ml suc de roșii concentrat cu pulpă
- pătrunjel proaspăt pentru servit sau mărar, tarhon
cum se opărește fasolea
Alegeți fasolea, o clătiți sub un jet de apă și o lăsați înmuiat în apă rece cât să o acopere bine, măcar 8 ore, de preferat peste noapte.
Clătiți fasolea și o puneți la fiert în apă rece cu o linguriță de bicarbonat. Fierbeți 10 minute de când începe să clocotească. La suprafață se va forma o spumă albă. După cele 10 minute, scurgeți fasolea și o clătiți.
cum se opărește ciolanul afumat
fierbere fasole și ciolan afumat
Într-o oală mare, de 5-6 litri puneți: ciolanul opărit, fasolea scursă, 2 cepe mari tăiate sferturi, usturoi, piper boabe, dafin și o crenguță de cimbru. Turnați aprox. 2 litri de apă, să acopere bine fasolea. NU puneți sare! Ciolanul afumat este deja sărat.
Fierbeți pe plită, la foc mic aproximativ 2 ore. Verificați nivelul apei din când în când. Dacă folosiți oala sub presiune, fierbeți 40 de minute. Încercați boabele de fasole și carnea să vă asigurați că sunt bine fierte.
Scoateți ciolanul, îl lăsați să se răcească și îl tăiați fâșii sau cuburi cât să poată fi luate în furculiță. Îndepărtați grăsimea în exces de pe bucățile de șorici, iar pe acesta îl tăiați fâșii.
Îndepărtați legumele, frunza de dafin și crenguța de cimbru, apoi scurgeți fasolea, dar nu aruncați supa! Păstrați-o deoparte.
mâncare de fasole cu ciolan afumat
Puneți uleiul să se încingă într-o cratiță care va merge la cuptor. Căliți legumele tăiate cuburi mici (ceapa, morcov, ardei gras) timp de 4-5 minute sau până când se înmoaie. La final puneți chimen, boia de ardei și mai căliți 1 minut.
Adăugați sucul de roșii, bulionul, cimbrul, chilli, apoi puneți aici fasolea scursă și carnea tăiată. Turnați din supa de la ciolan păstrată deoparte cât să acopere totul, apoi gustați și reglați gustul de sare și piper măcinat.
Continuați fierberea pe plită, la foc mediu-mic încă 30 de minute sau și mai simplu, dați cratița la cuptorul preîncălzit la 180 de grade tot pentru 30 de minute. Când e gata, presărați pătrunjel și serviți fasolea cu ciolan caldă, cu murături.
Calorii: 777kcal | Carbohidrați: 32g | Proteine: 55g | Grăsimi: 47g | Colesterol: 182mg | Fibre: 11g | Zahăr: 5g | Vitamina A: 4056IU | Calciu: 120mg