Curățați varza de frunzele exterioare și îndepărtați cotoarele, apoi o tocați în fâșii subțiri.
Puneți varza într-un castron mare, presărați o linguriță de sare și frământați cu mâinile 1-2 minute până când se înmoaie puțin. Lăsați-o deoparte 15-20 de minute, timp în care se va înmuia și mai mult și își va reduce volumul.
Încingeți uleiul într-o cratiță încăpătoare și căliți aici ceapa tocată solzișori sau cuburi, după preferințe. Presărați de la început un praf de sare și gătiți timp de 5-7 minute amestecând des până când ceapa devine translucidă, dar fără să se ardă.
Peste ceapa călită adăugați varza tocată stoarsă bine în pumni ca să mai elimine din apa pe care o conține.
Căliți varza la foc mediu spre mare amestecând continuu timp de 3-4 minute. Când varza s-a înmuiat de tot, puneți: cimbrul, frunza de dafin și boabele de piper.
Acoperiți cratița cu un capac, reduceți focul la mic și lăsați varza să se gătească aprox. 30 de minute. Verificați din când în când să nu se lipească de cratiță și dacă are nevoie de lichid, adăugați foarte puțină apă caldă.
Când varza este gătită, gustați și verificați dacă mai este nevoie de sare, apoi adăugați sucul de roșii și restul condimentelor.
Fierbeți varza încă 10 minute pe plită fără capac. O altă variantă ar fi să dați cratița la cuptorul preîncălzit la 220 de grade pentru 7-8 minute, cât să scadă varza și să se rumenească ușor deasupra.