Verdens Beste, cea mai bună prăjitură din lume - rețeta norvegiană
Prăjitura norvegiană Verdens Beste, cea mai bună din lume. 2 foi de blat cu unt, bezea cu migdale și o cremă mătăsoasă de vanilie cu frișcă.
Preparare30 minutes mins
Gătire20 minutes mins
Timp total50 minutes mins
Categorie: Desert
Cuisine: internationala
Porții: 20
Calories: 262kcal
crema diplomat - cremă de vanilie cu frișcă și gelatină
- 500 ml lapte cu 3,5% grăsime
- 4 gălbenușuri
- 100 g zahăr
- 1 lingură extract de vanilie
- 50 g amidon alimentar
- un praf de sare
- 400 g smântână pentru frișcă
- 5 g gelatină granule ½ pliculeț
blat cu unt și vanilie
- 120 g unt 82% grăsime, foarte moale
- 50 g zahăr
- un praf de sare
- 4 ouă
- 1 linguriță extract de vanilie
- 120 g făină
- 1 linguriță praf de copt
bezea cu migdale
- 4 albușuri
- un praf de sare
- 1 lingură suc de lămâie proaspăt stors
- 170 g zahăr tos
- 50 g fulgi de migdale
cremă de vanilie
Într-un castron puneți: gălbenușurile, vanilia, zahărul, sarea și amidonul. Turnați 100 ml de lapte rece și amestecați cu un tel de mână.
Restul de lapte îl puneți la fiert într-o crăticioară cu fund gros. Când laptele începe să fiarbă, turnați amestecul de ouă, tot odată. Reduceți focul la mic și amestecați continuu în cremă cu un tel de mână.
Veți simți la mână când crema s-a îngroșat. Din acel moment, mai lăsați crema pe foc încă un minut, pentru a stabiliza amidonul. Amestecați continuu.
Lăsați crema să se răcească. Ca să nu facă crustă, acoperiți-o deasupra cu o folie alimentară, lipită chiar pe suprafața cremei.
blat cu unt și vanilie
Într-un bol puneți: untul moale, zahărul și sarea. Mixați până când untul devine cremos apoi adăugați ouăle, vanilia și mixați să se omogenizeze.
Cerneți în bol făina și praful de copt și le încorporați cu o spatulă. Întindeți aluatul în tavă, peste hârtia de copt.
bezea cu migdale
Mixați albușurile cu un praf de sare până devin spumă fermă care nu cade de pe teluri. Adăugați sucul de lămâie, zahărul și mixați din nou până când albușurile se întăresc din nou și devin lucioase.
Întindeți bezeaua peste aluatul din tavă și presărați fulgii de migdale. Puteți lăsa bezeaua netedă sau puteți forma câteva aluri cu dosul unei linguri.
Dați tava la cuptor, la 175 de grade pentru aprox. 20-25 de minute, până când bezeaua este rumenită ușor. Lăsați blatul să se răcească în tavă.
cremă diplomate - crema de vanilie cu frișcă și gelatină
Puneți gelatina să se hidrateze în 50 ml de apă pentru 10 minute, apoi o topiți la bain marie sau la microunde.
Mixați smântâna rece până devine fermă și pufoasă.
Puneți puțin câte puțin din crema de vanilie peste frișcă și încorporați cu mixerul. La final turnați gelatina topită și amestecați din nou.
cum se montează prăjitura Verdens Beste
Cu un cuțit, tăiați blatul răcit în 2 părți egale, fie pe lungime, fie pe lățime, cum doriți. Treceți apoi cu o foarfecă pe tăietura dintre cele 2 blaturi, ca să tăiați și hârtia de copt.
Așezați un platou deasupra unei jumătăți de blat, așezați o palmă peste blat și cu o mișcare rapidă răsturnați blatul pe platou. Trebuie să fie cu bezeaua în jos. Îndepărtați hârtia de copt.
Puneți crema diplomate peste blat și nivelați cu o spatulă iar deasupra așezați cealaltă jumătate de blat cu bezeaua în sus.
Dați prăjitura la frigider pentru minim 4 ore înainte de servire. Opțional, pudrați cu zahăr înainte de servire și decorați cu fructe proaspete.
- Grăsimile strică bezeaua, așa că asigurați-vă că albușurile nu au urme de gălbenuș și că bolul în care mixați este perfect curat.
- Mixați cu răbdare albușurile până când se întăresc foarte bine, altfel bezeaua se va lăsa în cuptor.
- Nu vă faceți probleme dacă blatul se umflă în cuptor, va da înapoi când îl scoateți.
- Așezați blaturile, atât cel de sus cât și cel de jos, cu stratul de bezea spre exterior. Blatul cu unt trebuie să fie în contact cu crema și să absoarbă din umiditatea acesteia.
Calorii: 262kcal | Carbohidrați: 25g | Proteine: 5g | Grăsimi: 16g | Colesterol: 110mg | Fibre: 0.5g | Zahăr: 18g | Vitamina A: 585IU | Calciu: 64mg