Go Back
+ servings
mancare de post cu gutui si sos de caramel
Tipărește rețeta Salvează pe Pinterest
5 from 1 vote

Mâncare de post cu gutui și sos caramel - rețetă simplă și delicioasă

Iată cum să faci rapid cea mai gustoasă mâncare de post cu gutui! O rețetă simplă și gustoasă, perfectă pentru zilele de post.
Preparare5 minutes
Gătire30 minutes
Timp total35 minutes
Categorie: Retete de post
Cuisine: Romaneasca
Porții: 4
Calories: 239kcal

Ingrediente

  • 700 g gutui ~3 bucăți medii
  • 50 ml ulei
  • 35 g făină 2 linguri pline
  • 2 linguri zahăr tos alb
  • 1 lingură zahăr brun sau alb
  • 1 baton de scorțișoară opțional
  • 1 lingură suc de lămâie
  • sare și piper după gust

Mod de preparare

  • Puneți cele 2 linguri de zahăr alb sa se caramelizeze într-o crăticioară. Nu e nevoie să amestecați cu lingura, e suicient doar scuturați din când în când cratița. Zahărul nu trebuie să ajungă la fumegare, pentru că devine amar.
    zahar caramelizat
  • Când zahărul s-a lichefiat și a căpătat o culoare frumoasă, brun-arămiu, turnați apa caldă și stingeți focul. Zahărul ars se va dizolva și va forma un sirop.
    sirop de zahar ars
  • Spălați gutuile, curățați caseta cu semințe și tăiați-le felii sau cuburi.
    gutui taiate felii pentru mancare de post cu gutui si sos de caramel
  • Puneți uleiul să se încălzească într-o cratiță încăpătoare, de preferat antiaderentă. Prăjiți feliile de gutui la oc mediu, amestecând des ca să se rumenească ușor pe toate părțile.
    felii de gutui prajite in tigaie
  • Când gutuile încep să se rumenească, presărați zahărul brun și continuați să amestecați des ca să se îmbrace în caramel pe toate părțile.
    zahar brun presarat peste gutui
  • Peste făină turnați 50 ml de apă și amestecați puțin cu o linguriță ca să nu se formeze cocoloașe.
    faina desfacuta in apa
  • Peste gutuile caramelizate turnați sosul de zahăr ars și făina desfăcută în apă. Adăugați sare și piper după gust, batonul de scorțișoară și încă 150-200 ml de apă. Amestecați și lăsați mâncarea să fiarbă la foc mic, sub capac aprox. 20 de minute.
    faina si sos caramel in mancarea de gutui
  • Din când în când ridicați capacul și mai adăugați apă atât cât este nevoie. Eu am pus aprox. 500 ml de apă. Scoateți o felie de gutuie și o gustați ca să vedeți dacă e suficient de bine gătită. Mâncarea e gata când gutuile devin moi și cremoase.
    gutui in sos caramel fierte sub capac

Video

Notă

  • Dacă vreți să economisiți timp, puteți curăța și tăia gutuile în avans. Ca să nu oxideze foarte tare, păstrați-le într-un vas cu apă rece în care stoarceți suc de lămâie sau puneți puțină sare de lămâie. Uscați feliile de gutui între prosoape de hârtie înainte de prăjire!
  • Puteți curăța gutuile de coajă dacă din orice motiv nu doriți să o consumați, dar trebuie să știți că aceasta aduce mult gust și aromă în mâncare.
  • Curățați cu atenție caseta cu semințe și scobiți puțin interiorul fructelor cu vârful unui cuțit. Adeseori partea din interior este ușor lemnoasă și trebuie îndepărată pentru că nu se va înmuia la fiert.
  • Tăiați feliile de gutui pe cât posibil de aceeași grosime, ca să se gătească în același timp.
  • Alegeți o tigaie sau o cratiță este suficient de largă încât să puteți prăji toate feliile de gutui deodată.
Ai încercat rețeta? Arată-ne pe Instagram cum ți-a ieșit!Menționează @iuliana_bucate_aromate sau tag #bucatearomate ca să te putem găsi!

Nutrition

Calorii: 239kcal | Carbohidrați: 34g | Proteine: 2g | Grăsimi: 12g | Fibre: 4g | Zahăr: 1g | Vitamina A: 70IU | Calciu: 21mg