Puneți cele 2 linguri de zahăr alb sa se caramelizeze într-o crăticioară. Nu e nevoie să amestecați cu lingura, e suicient doar scuturați din când în când cratița. Zahărul nu trebuie să ajungă la fumegare, pentru că devine amar.
Când zahărul s-a lichefiat și a căpătat o culoare frumoasă, brun-arămiu, turnați apa caldă și stingeți focul. Zahărul ars se va dizolva și va forma un sirop.
Spălați gutuile, curățați caseta cu semințe și tăiați-le felii sau cuburi.
Puneți uleiul să se încălzească într-o cratiță încăpătoare, de preferat antiaderentă. Prăjiți feliile de gutui la oc mediu, amestecând des ca să se rumenească ușor pe toate părțile.
Când gutuile încep să se rumenească, presărați zahărul brun și continuați să amestecați des ca să se îmbrace în caramel pe toate părțile.
Peste făină turnați 50 ml de apă și amestecați puțin cu o linguriță ca să nu se formeze cocoloașe.
Peste gutuile caramelizate turnați sosul de zahăr ars și făina desfăcută în apă. Adăugați sare și piper după gust, batonul de scorțișoară și încă 150-200 ml de apă. Amestecați și lăsați mâncarea să fiarbă la foc mic, sub capac aprox. 20 de minute.
Din când în când ridicați capacul și mai adăugați apă atât cât este nevoie. Eu am pus aprox. 500 ml de apă. Scoateți o felie de gutuie și o gustați ca să vedeți dacă e suficient de bine gătită. Mâncarea e gata când gutuile devin moi și cremoase.