Smântână de caju - rețeta de smântână sănătoasă de post sau vegetală
Cum să faci smântână de caju în 5 minute cu ingrediente simple și naturale. O alternativă vegană foarte versatilă pentru produsele lactate.
Preparare5 minutes mins
hidratare8 hours hrs
Timp total8 hours hrs 5 minutes mins
Categorie: Cum se face?
Cuisine: internationala
Porții: 300 g smântână de caju
Calories: 1111kcal
- 200 g caju crud, nesărat
- 100-150 ml apă plată rece
- sucul de la ½ de lămâie
- sare - după gust
Puneți nucile într-un castron și turnați peste ele apă rece cât să le acopere foarte bine. Lăsați-le la hidratat 8 ore sau peste noapte.
A doua zi, scurgeți nucile de apa în care au stat, le clătiți sub jet de apă rece și le puneți în blender. Turnați 100 ml de apă proaspătă, adăugați sarea și sucul de lămâie și mixați până când obțineți o pastă cremoasă și omogenă.
În funcție de preferințe sau de preparatul la care vreți să o folosiți, puteți face smântâna mai fermă sau mai fluidă, de consistența unui sos. Dacă o doriți mai fluidă, mai adăugați 20-50 ml de apă și mixați scurt.
Păstrați smântâna de caju la frigider, într-un recipient cu capac pentru 3 zile.
- dacă ați uitat să puneti caju la hidratat, le puteți fierbe pentru 15-20 de minute, le lăsați să se răcorească puțin, apoi le mixați
- adaugați ingrediente suplimentare după gustul vostru dacă vreți să schimbati aroma
- puteți mixa nucile caju cu un blender cu stativ, cu un tocător electric, la robot sau cu un blender de mână. Veți obține o textură mai fină sau mai puțin fină în funcție de performanța aparatului și de cât de mult mixați. Eu am ales să prezint rețeta folosind blenderul de mână pentru că probabil nu toată lumea are robot sau un blender puternic cu stativ.
Calorii: 1111kcal | Carbohidrați: 62g | Proteine: 37g | Grăsimi: 88g | Fibre: 7g | Zahăr: 12g | Vitamina A: 1IU | Calciu: 75mg