Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana pentru 2 tăvi
Cu această rețetă ușoară veți obține 2 tăvi mari cu chec pufos cu lapte și cacao! Ingredientele se măsoară simplu, cu cana sau în grame, după cum vă este mai ușor.
Mixați albușurile cu un praf de sare până devin o spumă fermă care nu cade de pe teluri. Adăugați jumătate din cantitatea de zahăr (din ochi) și mixați din nou până când albușurile se întâresc și devin ferme și lucioase.
În alt vas mixați gălbenuşurile cu restul de zahăr și coaja de lămâie până se deschid la culoare și își măresc volumul.
Încorporați uleiul, continuând să mixați, apoi turnați extractul de vanilie și laptele.
Încorporați spuma de albuşuri în amestecul de gălbenuşuri, puțin câte puțin amestecând uşor cu o spatulă sau cu un tel de mână.
Amestecați făina cu praful de copt şi o încorporați în compoziţia de mai sus, dar nu toată deodată, ci în 3 tranșe, amestecând ușor cu o spatulă. Veți obține un aluat legat, dar destul de fluid.
Dați deoparte, într-un alt castron, cam un sfert din aluat. Cerneți aici pudra de cacao, turnați extractul de cafea și omogenizați.
În tăvile tapetate cu hârtie de copt turnați alternativ un strat de aluat alb, un strat mai subțire de aluat cu cacao şi tot aşa, având grijă să distribuiți aluaturile egal în cele două forme.
Amestecați ușor cu o furculiță ca să combinați cele 2 aluaturi pentru a obține un efect marmorat în secțiune. Presărați deasupra nuca tocată mărunt.
Coaceți ambele checuri deodată, timp de aprox. 60 de minute în cuptorul preîncălzit la 180 de grade. Faceţi testul cu scobitoarea ca să vă asiguraţi că sunt bine coapte și în mijloc.
Lăsați checurile să se răcească pe un grătar și înainte să le feliati, le puteți presăra cu zahăr pudră.
Checul se menține proaspăt mai multe zile dacă îl păstraţi învelit în hârtie sau în folie alimentară.
Video
Notă
Chiar dacă folosim praf de copt, pentru a obține un chec pufos este important să bateți foarte bine gălbenușurile cu zahărul până când obțineți o compoziție spumoasă.
Încorporați spuma de albușuri în amestecul de gălbenușuri, ulei și lapte cu răbdare și cu mișcări ușoare, de jos în sus pentru a nu scoate afară aerul înglobat prin mixare.
De asemenea, nu amestecați prea mult aluatul după ce adăugați făina pentru a nu-l face prea dens.
Dacă vi se pare că checurile se rumenesc prea tare, deschideți ușa cuptorului, le acoperiți cu o hârtie de copt și continuați coacerea.
Atenție, rețeta este pentru 2 tăvi mari de 31x11x8 cm. Dacă aveți tăvi mai mici, pregătiți 3 forme!
Dacă nu doriți să faceți chec, puteți coace aluatul în orice altă tavă doriți fie ea pătrată sau rotundă. Laura Laurențiu explică foarte bine cum să adaptați rețetele la tava pe care o aveți la dispoziție.