Go Back
+ servings
Covrigi pufosi cu unt si susan
Tipărește rețeta Salvează pe Pinterest
5 from 13 votes

Covrigi pufoși cu unt si susan

Încearcă această rețetă de covrigi pufoși cu unt și susan! Crocanți la exterior, moi la interior, cu gust de unt și care se desfac în fâșii.
Preparare45 minutes
Gătire30 minutes
dospire1 hour
Timp total2 hours 15 minutes
Categorie: Aluaturi
Cuisine: Romaneasca
Porții: 9 covrigi
Calories: 444kcal

Ingrediente

aluat

  • 200 ml apă călduță, max. 40 grade
  • 200 ml lapte călduț, max. 40 grade
  • 50 ml ulei
  • 2 albușuri
  • 10 g drojdie instant sau 25 g drojdie proaspătă
  • 25 g zahăr
  • 600 g făină tip 000
  • 10 g unt 82% grăsime moale
  • 10 g sare

pentru uns aluatul

  • 100 g unt 82% grăsime foarte moale

pentru uns deasupra

  • 2 gălbenușuri
  • 30 g susan
  • 2 lingurițe sare grunjoasă opțional

în plus

  • 2-3 linguri făină pentru întins aluatul

Mod de preparare

  • Puneți într-un castron: laptele, apa, uleiul, albușurile, zahărul, drojdia instant. Cerneți apoi făina și amestecați la început cu o lingură. Încorporați untul și la final, sarea. Frământați 10-15 minute cu mâna. Veți avea un aluat foarte moale și lipicios.
    aluat hidratat
  • Acoperiți castronul cu o folie alimentară și lăsați aluatul să dospească într-un loc călduț, timp de 30-45 de minute sau până își dublează volumul.
    dospire aluat
  • Cântăriți aluatul și îl împărțiți în 9 părți egale cărora le dați formă de bile și le păstrați acoperite cu o folie de plastic în timp ce modelați covrigii.
    impartim aluatul in 9 parti egale
  • Întindeți pe rând fiecare bucată de aluat în fâșii lungi de aprox. 35 cm și late de aprox 15-18 cm.
    intindem aluatul cu sucitorul
  • Ungeți fiecare fâșie de aluat cu câte o linguriță de unt foarte moale.
    ungem aluatul cu unt
  • Pe fiecare fâșie de aluat faceți 5 tăieturi cu o rolă pentru cornulețe, în așa fel încât să nu tăiați până în capăt.
    taiem aluatul
  • Rulați aluatul oblic, așa cum se vede în fotografie.
    rulam covrigii pe diagonala
  • Uniți capetele și formați un covrig. Procedați la fel cu toate bucățile de aluat.
    formam covrigii
  • Așezați covrigii în tava cuptorului, peste hârtie de copt. Acoperiți-i cu un șervet de bucătărie și lăsați-i să dospească încă 30 de minute. Tot acum aprindeți și cuptorul la 180 de grade.
    asezam covrigii in tava
  • Ungeți covrigii cu gălbenușurile de ou, presărați sare grunjoasă și semințe de susan.
    ungem covrigii cu ou, presaram susan
  • Coaceți covrigii în cuptorul bine încins pentru 30-40 de minute sau până când sunt frumos rumeniți.
    Covrigi pufosi cu unt si susan

Video

Ai încercat rețeta? Arată-ne pe Instagram cum ți-a ieșit!Menționează @iuliana_bucate_aromate sau tag #bucatearomate ca să te putem găsi!

Nutrition

Calorii: 444kcal | Carbohidrați: 54g | Proteine: 11g | Grăsimi: 20g | Colesterol: 72mg | Fibre: 3g | Zahăr: 4g | Vitamina A: 471IU | Calciu: 94mg