Puneți într-un castron: laptele, apa, uleiul, albușurile, zahărul, drojdia instant. Cerneți apoi făina și amestecați la început cu o lingură. Încorporați untul și la final, sarea. Frământați 10-15 minute cu mâna. Veți avea un aluat foarte moale și lipicios.
Acoperiți castronul cu o folie alimentară și lăsați aluatul să dospească într-un loc călduț, timp de 30-45 de minute sau până își dublează volumul.
Cântăriți aluatul și îl împărțiți în 9 părți egale cărora le dați formă de bile și le păstrați acoperite cu o folie de plastic în timp ce modelați covrigii.
Întindeți pe rând fiecare bucată de aluat în fâșii lungi de aprox. 35 cm și late de aprox 15-18 cm.
Ungeți fiecare fâșie de aluat cu câte o linguriță de unt foarte moale.
Pe fiecare fâșie de aluat faceți 5 tăieturi cu o rolă pentru cornulețe, în așa fel încât să nu tăiați până în capăt.
Rulați aluatul oblic, așa cum se vede în fotografie.
Uniți capetele și formați un covrig. Procedați la fel cu toate bucățile de aluat.
Așezați covrigii în tava cuptorului, peste hârtie de copt. Acoperiți-i cu un șervet de bucătărie și lăsați-i să dospească încă 30 de minute. Tot acum aprindeți și cuptorul la 180 de grade.
Ungeți covrigii cu gălbenușurile de ou, presărați sare grunjoasă și semințe de susan.
Coaceți covrigii în cuptorul bine încins pentru 30-40 de minute sau până când sunt frumos rumeniți.