Pregătiți legumele și verdeața: tocați ceapa verde, usturoiul, pătrunjelul și mărarul. Gogoșarii îi scurgeți bine și îi tocați mărunt. Dați cartoful pe răzătoarea mică și stoarceți-l ușor de apă.
Amestecați compoziția: într-un bol mare puneți carnea tocată, legumele, verdețurile, cartoful ras, ouăle crude (3 bucăți), sare, piper și puțin cimbru. Amestecați totul foarte bine până se omogenizează.
Pregătiți tava: tapetați o tavă de chec cu hârtie de copt. Turnați jumătate din compoziție și așezați ouăle fierte, curățate de coajă, pe lungime. Acoperiți cu restul compoziției și nivelați.
Finalizați pentru coacere: bateți ușor oul rămas cu un praf de sare și ungeți drobul deasupra. Puneți câteva bucățele mici de unt și presărați negrilica pentru un aspect frumos și o coajă lucioasă.
Coacere: dați drobul la cuptor, preîncălzit la 180°C, pentru aproximativ 50 de minute sau până când este bine închegat și frumos rumenit deasupra.
Răcire: lăsați drobul să se răcească complet în tavă. Abia apoi îl scoateți și îl feliați – așa veți obține secțiuni frumoase și curate.
Notă
Cartoful crud aduce frăgezime – e un truc simplu, dar eficient nu îl omiteți!
Nu exagerați cu usturoiul – dacă e prea mult, va acoperi celelalte arome.
Amestecați compoziția bine – folosiți mâinile, ca la chiftele, pentru a activa proteina din carne.
Dacă vi se pare că amestecul este prea moale, mai adăugați 1 lingură de pesmet.
Dacă folosiți o tavă de chec din sticlă sau ceramică, lăsați drobul câteva minute în plus în cuptor.