Go Back
+ servings
tava cu plăcintă creață însiropată cu nucă
Tipărește rețeta Salvează pe Pinterest
No ratings yet

Plăcintă însiropată cu nucă - rețetă de post simplă și delicioasă

Descoperiți rețeta simplă de plăcintă însiropată cu nucă! Perfectă pentru post, delicioasă și aromată. Un desert ideal pentru orice ocazie!
Preparare15 minutes
Gătire30 minutes
răcire4 hours
Timp total4 hours 45 minutes
Categorie: Deserturi de post
Cuisine: Romaneasca
Porții: 10
Calories: 464kcal

Ingrediente

  • 400 g foi de plăcintă 1 pachet
  • 50 ml ulei de floarea soarelui

pentru umplutura de nucă măcinată

  • 400 g miez de nucă măcinat
  • 90 g zahăr
  • 1 linguriță scorțișoară opțional
  • ½ linguriță de sare

pentru siropul aromat cu citrice

  • 500 ml apa
  • 120 g miere de albine ~ 5 linguri
  • 5 g coji de citrice deshidratate sau coaja rasă de la 1 lămâie și 1 portocală
  • 25 ml rom Stroh 40 sau esență de rom, esență de vanilie

Mod de preparare

tavă rotundă de 30 cm sau rectangulară de 35×20 cm

  • Ungeți cu ulei 3 foi de plăcintă, le încrețiți ușor și le așezați în tava unsă cu ulei atât pe fund, cât și pe margini. Acestea vor forma baza plăcintei.
    foi de placinta asezate in tava pentru reteta de placinta insiropata cu miez de nuca
  • Ungeți apoi fiecare foaie de plăcintă cu ulei, presărați pe toată suprafața amestec de miez de nucă, zahăr, sare și scorțișoară. Încrețiți foile ca un evantai și așezați-le în tavă circular începând din mijloc către margini.
    foi subtiri de placinta umplute cu miez de nuca si asezate circular in tava
  • Dați tava la cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru ~30 de minute sau până când foile se usucă și se rumenesc, devenind tari și casante. Stingeți cuptorul și mai lăsați plăcinta în cuptor încă 15 minute ca să se usuce bine.
    tava cu placinta cu nuca in cuptor
  • Între timp pregătiți siropul: într-un vas puneți apa, mierea și cojile de citrice. Lăsați siropul să fiarbă la foc mic aproximativ 10 minute, cât să se lege puțin. Stingeți focul și după ce se răcorește 5 minute, turnați romul.
    preparare sirop aromatizat cu citrice si rom pentru insiropat placinta de post cu nuca
  • Scoateți tava din cuptor și turnați siropul aromat uniform, având grijă să intre printre foile încrețite de plăcintă.
    sirop aromat turnat in tava peste placinta cu nuca
  • Acoperiți plăcinta cu un șervet și lăsați-o să se răcească complet înainte să o tăiați.
    tava de placinta insiropata cu nuca acoperita cu servet pentru racire

Notă

  • Când ungeți foile, nu exagerați cu grăsimea! Câteva picături de ulei sau unt topit sunt suficiente.
  • Presărați miezul de nucă uniform pe toate foile ca să aveți umplutură egală și același gust în toată plăcinta.
  • Așezați foile în tavă circular, începând din mijloc către margini și presați bine, să încapă toate.
  • Folosiți miere la sirop, are cea mai plăcută aromă! Nu vă temeți, mierea nu devine toxică dacă este încălzită, ci doar își pierde o parte din proprietățile benefice.
  • Lăsați siropul să se răcorească câteva minute înainte să adăugați romul, altfel temperatura înaltă ar putea dilua aroma.
  • Dacă nu vă plac cojile de citrice în plăcintă, puteți strecura siropul înainte să îl turnați în tavă. Eu am îndepărtat doar câteva dintre ele, scoțându-le cu o sită de ceai.
  • Și siropul, și plăcinta trebuie să fie calde, cam la aceeași temperatură.
  • După ce turnați siropul, acoperiți plăcinta lejer, cu un șervet de bumbac, nu cu capac sau folie alimentară, ca să poată respira.
Ai încercat rețeta? Arată-ne pe Instagram cum ți-a ieșit!Menționează @iuliana_bucate_aromate sau tag #bucatearomate ca să te putem găsi!

Nutrition

Calorii: 464kcal | Carbohidrați: 35g | Proteine: 9g | Grăsimi: 33g | Fibre: 3g | Zahăr: 10g | Vitamina A: 8IU | Calciu: 45mg