Go Back
+ servings
pogacele triunghiulare presarate cu seminte așezate pe farfurie și panza de sac
Tipărește rețeta Salvează pe Pinterest
5 from 1 vote

Pogăcele fragede cu brânză și untură – rețetă tradițională

Pogăcele fragede cu brânză și untură, pentru aperitive sau gustări. Rețetă tradițională, ușor de preparat, cu textură fragedă și gust bogat.
Preparare1 hour
Gătire20 minutes
dospire și răcire2 hours
Timp total3 hours 20 minutes
Categorie: Aperitive
Cuisine: Romaneasca
Porții: 50 pogăcele
Calories: 95kcal

Ingrediente

pentru aluat

  • 500 g făină tip 000
  • 7 g drojdie uscată 25 g de drojdie proaspătă
  • 1 linguriță rasă de zahăr
  • ¼ linguriță sare sau deloc, depinde de brânzeturi
  • 100 g untură
  • ~250 ml kefir sau iaurt, lapte bătut, sana
  • 1 ou

pentru împăturiri

  • 150 g untură
  • 200 g brânză telemea, Feta, burduf, cașcaval sau amestecate

pentru uns deasupra

  • 1 ou
  • semințe susan, mac, chimen, negrilică
  • fulgi de sare sau sare grunjoasă

Mod de preparare

Aluatul

  • În castronul mixerului, puneți făina cernută, drojdia uscată, zaharul, untura și sarea. Mixați până obțineți un amestec granulat, similar cu nisipul.
    untura adaugata in aluatul de pogacele fragede
  • Adăugați oul și aproximativ ¾ din kefir. Frământați cu mixerul la viteză mică, adăugând treptat restul de kefir, până obțineți un aluat nelipicios.
    adaugare kefir in aluatul de pogacele
  • Modelați aluatul într-o bilă și puneți-l într-un castron uns cu puțin ulei. Acoperiți castronul și lăsați-l la dospit într-un loc călduț, până își dublează volumul (aproximativ 1 oră).
    dospire aluat cu untura pentru pogacele

Umplutura pentru împăturiri

  • Amestecați untura cu brânza rasă și lăsați amestecul la temperatura camerei.
    castron cu umplutura de branza si untura pentru pogacele

Prima împăturire

  • După ce aluatul a dospit, răsturnați-l pe planul de lucru ușor uns cu ulei. Întindeți-l într-o foaie dreptunghiulară de aproximativ 30x40 cm.
    intindere foaie de aluat cu sucitorul de lemn
  • Distribuiți jumătate din amestecul de untură și brânză pe toată suprafața aluatului.
    ungere aluat cu amestec de branza rasa si untura
  • Împăturiți aluatul în trei: pliați prima treime a aluatului peste mijloc, apoi pliați cealaltă treime deasupra primei. Aluatul va arăta ca un plic lung și îngust. Pliați în trei și pe lățime.
    pliere aluat in trei parti pentru stratificare
  • Împachetați aluatul în folie alimentară și lăsați-l la frigider pentru 30 de minute.
    aluat invelit in folie alimentara pentru racire la frigider

A doua împăturire:

  • După răcire, întindeți din nou aluatul într-un dreptunghi de dimensiuni similare, îl ungeți cu restul de brânză și untură și împăturiți din nou în trei. Lăsați-l din nou la frigider pentru alte 30 de minute.
    pliere aluat fraged de pogacele cu branza si untura

Tăierea pogăcelelor

  • După ce aluatul s-a răcit din nou, întindeți-l într-o foaie de ~6 mm grosime.
    intindere foaie de aluat fraged pentru pogacele cu untura
  • Cu o rolă pentru pizza sau cu un cuțit ascuțit, tăiați aluatul pe orizontală în fâșii late de aproximativ 6-7 cm. Tăiați la fel, fâșii și pe verticală. Apoi, tăiați fâșiile oblic, pe diagonală, pentru a forma triunghiuri egale.
    cum se taie aluatul de pogacele in forma de triunghi

Coacere

  • Așezați triunghiurile în tăvi tapetate cu hârtie de copt. Ungeți-le cu ou bătut și presărați fulgi de sare și semințele dorite.
    pogacele inainte de coacere presarate cu sare si seminte
  • Coaceți pogăcelele în cuptorul preîncălzit la 200 grade (program static) sau treapta înaltă la cuptoarele pe gaz, timp de 15-17 minute sau până devin aurii și rumenite.
    cum se coc pogacelele cu untura in cuptor

Servire și păstrare

  • Lăsați pogăcelele să se răcească pe un grătar, apoi depozitați-le într-o cutie de carton cu capac. Se pot păstra până la două săptămâni într-un loc răcoros.
    pogăcele la racit pe gratar

Notă

  • Untura trebuie să fie la temperatura camerei pentru a se întinde ușor pe aluat.
  • Împăturirea și răcirea aluatului sunt esențiale pentru obținerea straturilor fragede. Nu săriți peste aceste etape!
  • Dacă doriți pogăcele mai crocante, lăsați-le puțin mai mult în cuptor, până devin bine rumenite.
Ai încercat rețeta? Arată-ne pe Instagram cum ți-a ieșit!Menționează @iuliana_bucate_aromate sau tag #bucatearomate ca să te putem găsi!

Nutrition

Calorii: 95kcal | Carbohidrați: 8g | Proteine: 2g | Grăsimi: 6g | Colesterol: 15mg | Fibre: 0.3g | Zahăr: 0.3g | Vitamina A: 39IU | Calciu: 17mg