Prăjitură de post cu dovleac - rețeta ușoară cu aluat turnat
Prăjitură de post cu dovleac și aluat turnat, o rețetă ușoară, ieftină și delicioasă, perfectă pentru zilele de toamnă, când vrei să te răsfeți cu ceva dulce și aromat.
Curățați dovleacul de coajă apoi îl dați pe răzătoarea cu găuri mari sau la robot.
Puneți uleiul într-o tigaie încăpătoare și puneți aici dovleacul ras, zahărul, sarea și sucul de lămâie. Căliți dovleacul la foc mediu, aproximativ 15 minute, până când se înmoaie. Amestecați des să nu se lipească de cratiță.
După ce dovleacul s-a răcit, puneți zahărul vanilat, amidonul și scorțișoara.
blatul - pentru o tavă 35x20 cm
Pentru aluat, cu o spatulă, amestecați pur și simplu toate ingredientele într-un bol încăpător. Veți obține un aluat moale, lipicios, ca o cremă.
Turnați jumătate din aluat în tavă și nivelați. Ca să fie mai ușor de întins, nu puneți întreaga cantitate într-un sigur loc, ci puneți cu lingura grămăjoare de aluat distribuite în toată tava, umeziți dosul unei linguri cu puțină apă și apoi uniți grămăjoarele de aluat.
Puneți dovleacul ras și călit peste stratul de aluat, tot așa, grămăjoare din loc în loc și nivelați.
Peste dovleac puneți restul de aluat, procedați ca mai sus ca să îl întindeți și nivelați. Opțional, presărați deasupra miez de nucă tocat grosier.
Băgați tava în cuptorul încins la 180 de grade pentru aproximativ 40 de minute, până când prăjitura e ușor rumenită deasupra. Faceți testul cu scobitoarea să vă asigurați că e bine coaptă.
Scoateți prăjitura din tavă ajutându-vă de hârtia de copt și lăsați-o să se răcească pe un grătar înainte să o tăiați.
Opțional puteți presăra prăjitura cu zahăr pudră înainte de servire. Păstrați prăjitura la temperatura camerei 2-3 zile.
Video
Notă
Amestecați aluatul scurt, doar până când se combină ingredientele și obțineți un aluat omogen, ca o cremă. Dacă amestecați mai mult, ve deveni dur și cauciucat.
Dovleacul trebuie neapărat călit, nu îl puneți în prăjitură crud deoarece va lăsa foarte multă apă în cuptor iar blaturile nu vor reuși să se coacă și rămân umede.
După coacere prăjitura este foarte fragedă. Lăsați-o în tavă 5-7 minute, apoi ajutați-vă de marginile hârtiei de copt ca să o transferați pe un grătar de răcire.
Tăiați prăjitura numai după ce se răcește, altfel umplutura va fi prea moale și nu se va felia frumos.