Se curata scrumbiile de solzi si de intestine (asta daca nu le cereti de la pescarie gata curatate).
Se spala bine la interior si la exterior cu apa rece, apoi se ususca cu un prosop de hartie.
Se cresteaza fiecare scrumbie oblic la intervale de aprox. 2 cm, apoi se condimeneteaza cu sare, piper si cimbru uscat.
Se aseaza scrumbiile una langa alta pe gratarul incins si se lasa pe foc pana se rumenesc frumos, apoi se intorc cu grija sa se rumeneasca si pe partea cealalta.
Scrumbiile se rumenesc destul de repede, functie de marimea lor dureaza maxim 10-15 minute pe fiecare parte, deci stati cu ochii pe ele.
Decorati cu o ceapa verde tocata marunt si felii de lamaie.
Se servesc imediat, calde, cu mamaliguta si mujdei de usturoi.
Notă
Optional puteti face o saramura din apa clocotita, sare, boabe de piper, cimbru si foi de dafin pe care sa o turnati peste scrumbii imediat ce le luati de pe foc. Vor fi mai putin uscate si mai gustoase.