Go Back
Tort cu morcovi
Tipărește rețeta
0 from 0 votes

Tort cu morcovi (Carrot cake)

Ingrediente

Blatul

  • 200 ml ulei vegetal nu de măsline
  • 120 g zahăr alb
  • 80 g zahăr brun
  • 3 ouă mari
  • 1 linguriță extract de vanilie
  • 280 g faină albă
  • 1 linguriță bicarbonat de sodiu
  • 1 1/2 lingurițe praf de copt
  • 1/2 linguriță sare
  • 1 linguriță pudră de scorțișoară
  • 200 g morcovi rași
  • 50 g nucă de cocos
  • 200 g ananas scurs de sirop şi mărunţit
  • 50 g nuci caju mărunţite sau nuci româneşti, migdale

Crema de vanilie

  • 4 gălbenuşuri
  • 75 g zahăr
  • 75 g amidon
  • 500 ml lapte
  • 50 g unt
  • 1 linguriţă extract de vanilie

Crema Chantilly

  • 600 ml de smântână pentru frişcă
  • 40 g zahăr pudră
  • 1 pliculeţ de întăritor pentru frişcă sau o linguriţă rasă de amidon alimentar
  • 1 linguriţă de extract de vanilie
  • coaja rasă de la 1 lime

Decor - morcov confiat şi coajă de lime

  • 1 morcov
  • 2/3 cană apă
  • 2/3 cană zahăr
  • coaja de la 1 lime

Mod de preparare

Blatul - pentru o formă cu diametrul de 26 cm

  • Înainte de toate aprindeţi cuptorul la 175 de grade şi tapetaţi forma de tort cu hârtie de copt.
  • Într-un bol, cerneţi făina, sarea, praful de copt, bicarbonatul şi pudra de scorţişoară.
  • Într-un vas separat mixaţi ouăle cu uleiul, zahărul (alb şi brun) şi vanilia până ce ouăle îşi măresc volumul, apoi încorporaţi componentele solide amestecate mai sus.
  • Adăugaţi morcovul ras pe răzătoarea cu găuri mici, ananasul mărunţit, nuca de cocos şi alunele caju şi omogenizaţi compoziţia.
  • Turnaţi aluatul în tava pregătită şi coaceţi aproximativ 30-45 de minute. La mine a durat cam 45 de minute, dar cel mai sigur este să verificaţi după 30 de minute cu o scobitoare şi dacă aceasta iese curată înseamnă că blatul este copt. Nu coaceţi prea mult, pentru că blatul se va usca, iar noi vrem să rămână puţin umed.
  • Lăsaţi blatul să se răcească în tavă, nu încercaţi să îl scoateţi cât e cald pentru că este foarte fraged şi se va rupe.
    Notă: Eu am folosit o formă de tort cu diametrul de 26 cm, iar blatul rezultat l-am tăiat în 3 straturi orizontale. Dacă vă doriţi un tort mai mic în diametru, dar mai înalt, puteţi coace compoziţia în 2 forme mai mici, iar blaturile să le tăiaţi în câte 2 straturi, aşa cum a procedat Olguţa.

Crema de vanilie

  • Puneţi la fiert 400 ml de lapte.
  • Bateţi gălbenuşurile cu o furculită, adăugaţi peste ele restul de 100 ml de lapte, apoi dizolvaţi în acest amestec zahărul amestecat cu amidonul.
  • Când laptele e aproape să dea în fiert, turnaţi-l în fir subțire peste amestecul de gălbenuşuri, apoi treceți compoziția pe foc mic şi amestecaţi continu până când simţiţi că s-a îngroşat.
  • Daţi vasul deoparte, adăugați untul şi omogenizaţi. Lăsați crema să se răcească, amestecând din când în când. Când crema s-a răcit, adăugați extractul de vanilie și amestecați sa se distribuie uniform.
    Notă: Crema o puteţi face cu o seară înainte şi să o lăsaţi să se răcească peste noapte acoperită cu o folie alimentară direct peste suprafaţa cremei, ca să nu facă pojghiţă.

Crema Chantilly

  • Înainte să vă apucaţi de cremă, smântâna pentru frişcă trebuie ţinută la frigider cel puţin 4 ore, iar castronul şi telurile cam 30 de minute. Cu cât vor fi mai reci, cu atât frişca se va bate mai bine.
  • Bateţi smântâna la început cu mixerul la viteză mică, adăugaţi zahărul pudră, vanilia şi întăritorul, măriţi viteza şi bateţi doar până când frişca şi-a mărit volumul şi a devenit fermă. Nu insistaţi mai mult pentru că e posibil să o transformaţi în unt!
  • Chiar înainte de a opri mixerul adăugaţi coaja rasă de lime şi mai învârtiţi de 2-3 ori cât să se repartizeze uniform în masa de frişcă.

Morcov confiat

  • Tăiaţi fâşii foarte subţiri de morcov folosindu-vă de un peeler (instrumentul ăla de curăţat cartofi).
  • Puneţi la fiert apa şi zahărul. Când apa dă în clocot adăugaţi fâşiile de morcov şi lăsaţi-le la fiert 10-15 minute până se îngroaşă siropul. Lăsaţi morcovul să se răcească în sirop.
  • Tapetaţi o tavă cu hârtie de copt şi întindeţi pe ea fâşiile de morcov. Daţi tava la cuptorul preîncălzit la 180 de grade şi coaceţi 10-15 minute până când vedeţi că marginile fâşiilor dau semne că încep să se caramelizeze.
  • Scoateţi morcovul din cuptor şi cât e încă cald încercaţi să îl răsuciţi în spirale, ca în poza de mai jos. Lăsaţi spiralele să se răcească fără să le mai atingeţi. Se vor întări frumos.
    Sfat: Încercaţi pe cât posibil să alegeţi fâşii egale ca lăţime şi lungime. Cele mai înguste vor arăta mai bine pe tort decât cele late. Eu nu m-am gândit de la început la asta, iar când mi-am dat seama era prea târziu, de aceea cârlionţii mei de morcov sunt inegali.

Asamblarea tortului şi decorul

  • Tăiaţi blatul în 3 straturi pe orizontală folosind un cuţit zimţat cu lama lungă sau cu un fir de ață aşa cum am arătat în rețeta de blat de tort din pandișpan.
  • Puneţi pe primul blat jumătate din crema Chantilly, nivelaţi şi aşezaţi al doilea blat peste stratul de cremă.
  • Puneti crema de vanilie peste al doilea blat, apoi aşezaţi ultimul blat deasupra.
  • Puneţi crema Chantilly rămasă şi nivelaţi. Eu i-am făcut nişte "valuri".
  • Presăraţi coaja rasă de lime şi decoraţi cu spiralele de morcov confiat.

Notă

Alegeţi cu grijă morcovii. De preferat să fie morcovi româneşti, suculenţi şi cu gust dulce şi bun. Ştiţi desigur, că mai găsim prin supermarket şi morcovi importaţi, lemnoşi, seci şi fără gust.
Ai încercat rețeta? Arată-ne pe Instagram cum ți-a ieșit!Menționează @iuliana_bucate_aromate sau tag #bucatearomate ca să te putem găsi!