Go Back
Tipărește rețeta Salvează pe Pinterest
5 from 1 vote

Îngheţată cu nuci şi stafide

Categorie: Deserturi

Ingrediente

  • 400 ml smântână naturală pentru frişcă
  • 400 ml lapte gras am folosit 3.5% grăsime
  • 4 gălbenuşuri
  • un vârf de linguriță de pudră de vanilie sau semințele unei păstăi de vanilie
  • 6 linguri de zahăr
  • 100 g de nuci
  • 50 g stafide
  • 1 sticluță de esență de rom

Mod de preparare

  • Punem nucile într-o tavă peste o foaie de hârtie de copt. Dăm tava la cuptor pentru aprox. 20 de minute pentru ca nucile să se usuce şi să devină crocante. Va fi nevoie să miscăm din când în când tava şi să mai întoarcem nucile ca să se usuce uniform. Când sunt gata, le lăsăm să se răcească, le curăţăm de cojiţe, apoi le mărunţim cu un cuţit sau la robot.
  • Spălăm stafidele în 2-3 ape şi le punem la înmuiat într-un vas cu apă în care am adăugat o sticluţă de esenţă de rom. Apa din vas trebuie să depăşească doar cu un deget nivelul stafidelor.
  • Punem laptele la încălzit împreună cu pudra de vanilie sau seminţele unei păstăi. Când s-a încălzit bine, îl dăm deoparte şi îl lăsam timp de 30 de minute acoperit cu capac pentru ca vanilia să îşi dezvolte întreaga aromă. Apoi strecurăm laptele şi îl punem din nou pe foc.
  • Frecăm cele 4 gălbenusuri cu zahărul până când îşi măresc volumul şi se albesc.
  • Adăugăm treptat câte puţin lapte cald peste ouă amestecând continuu, ca să le creştem temperatura, apoi turnăm amestecul peste laptele de pe aragaz şi lăsăm să fiarbă la foc foarte mic, până când începe să se îngroaşe. Dăm deoparte şi lăsăm crema la răcit.
  • După ce crema de ouă s-a răcit, încorporăm smântâna pentru frişcă şi omogenizăm compoziţia.
  • Dacă folosiţi maşina de îngheţată, turnaţi compoziţia în recipientul acesteia şi urmaţi instrucţiunile din prospect. Înainte de terminarea programului, adăugaţi nucile sfărâmate şi stafidele îmbibate cu rom, apoi consumaţi sau băgaţi recipientul în congelator până la servire.
  • Dacă nu aveţi maşină de făcut îngheţată, turnaţi compoziţia într-un vas care va merge la congelator.
  • Scoateţi caserola din jumătate în jumătate de oră şi mixaţi îngheţata pentru a împiedica formarea cristalelor de gheaţă. Această operaţiune trebuie repetată de cel puţin 3 ori ca să obţineţi o îngheţată cremoasă. După ultima mixare, adăugaţi nucile şi stafidele şi daţi din nou la congelator până la servire.
  • Noi am servit-o împreună cu biscuiţii crocanţi cu ciocolată, dar merge excelent alături de orice fel de biscuiţi sau fursecuri.
Ai încercat rețeta? Arată-ne pe Instagram cum ți-a ieșit!Menționează @iuliana_bucate_aromate sau tag #bucatearomate ca să te putem găsi!