Go Back
Pâine la tavă cu făină neagră şi seminţe de in
Tipărește rețeta Salvează pe Pinterest
5 from 3 votes

Pâine la tavă cu făină neagră şi seminţe de in

Preparare15 minutes
Gătire45 minutes
Timp total1 hour
Categorie: Feluri de baza

Ingrediente

  • 650 g făină neagră tip 1250
  • 400 ml de apă
  • 50 ml ulei de măsline
  • 10 g drojdie uscată
  • 15 g de sare
  • 30 g seminţe de in

Mod de preparare

  • Cerneţi într-un bol (direct în cel de la robot dacă aveţi) făina împreună cu drojdia uscată.
  • Adăugaţi sarea, uleiul, apa şi seminţele.
  • Frământaţi aluatul la robot timp de 10-12 minute sau cu mâna până obtineţi un aluat elastic care nu se lipeşte de mâini. Dacă aluatul vi se pare prea uscat mai adăugaţi 20-30 ml de apă.
  • Acoperiţi bolul cu un prosop curat şi lăsaţi pâinea la dospit într-un loc călduţ, ferit de curent, până îşi dublează volumul. La mine a durat cam 1 oră, dar poate dura şi mai mult funcţie de temperatura din cameră.
  • Răsturnaţi aluatul pe blatul de lucru şi îl frământaţi puţin.
  • Împărţiţi aluatul în 2 părţi egale din care formaţi 2 suluri. Împletiţi cele 2 suluri ca o sfoară, exact ca la cozonac.
  • Aşezaţi pâinea în tavă, acoperiţi-o cu un prosop şi lăsaţi-o să mai crească încă 30-40 de minute.
  • Încingeţi cuptorul la 250 de grade (temperatura maximă la cuptorul meu pe gaz) şi puneţi pe fundul acestuia o tavă goală cu 500 ml de apă.
  • Când cuptorul e bine încins, iar apa a început să clocotească, e momentul să băgaţi pâinea la cuptor. Închideţi repede uşa cuptorului. Nu vrem să iasă aburii afară!
  • După 15 minute scoateţi tava cu apă din cuptor, reduceți temperatura la 200 de grade, iar pâinea o mai lăsaţi la copt încă 30 de minute.
  • După acest timp verificaţi pâinea dacă e bine coaptă. Trebuie să fie rumenă, compactă, uşoară, iar dacă ciocăniţi coaja cu unghia să sune cumva a gol.
  • Folosind o pensulă, "spălaţi" partea superioară a pâinii cu puţină apă rece. Coaja va deveni lucioasă şi frumoasă.
  • Scoateţi pâinea din tavă şi lăsaţi-o să se răcească liber, pe un grătar.
  • Păstraţi pâinea într-un săculeţ de bumbac sau într-o pungă de hârtie.
Ai încercat rețeta? Arată-ne pe Instagram cum ți-a ieșit!Menționează @iuliana_bucate_aromate sau tag #bucatearomate ca să te putem găsi!