Cerneţi într-un bol (direct în cel de la robot dacă aveţi) făina împreună cu drojdia uscată.
Adăugaţi sarea, uleiul, apa şi seminţele.
Frământaţi aluatul la robot timp de 10-12 minute sau cu mâna până obtineţi un aluat elastic care nu se lipeşte de mâini. Dacă aluatul vi se pare prea uscat mai adăugaţi 20-30 ml de apă.
Acoperiţi bolul cu un prosop curat şi lăsaţi pâinea la dospit într-un loc călduţ, ferit de curent, până îşi dublează volumul. La mine a durat cam 1 oră, dar poate dura şi mai mult funcţie de temperatura din cameră.
Răsturnaţi aluatul pe blatul de lucru şi îl frământaţi puţin.
Împărţiţi aluatul în 2 părţi egale din care formaţi 2 suluri. Împletiţi cele 2 suluri ca o sfoară, exact ca la cozonac.
Aşezaţi pâinea în tavă, acoperiţi-o cu un prosop şi lăsaţi-o să mai crească încă 30-40 de minute.
Încingeţi cuptorul la 250 de grade (temperatura maximă la cuptorul meu pe gaz) şi puneţi pe fundul acestuia o tavă goală cu 500 ml de apă.
Când cuptorul e bine încins, iar apa a început să clocotească, e momentul să băgaţi pâinea la cuptor. Închideţi repede uşa cuptorului. Nu vrem să iasă aburii afară!
După 15 minute scoateţi tava cu apă din cuptor, reduceți temperatura la 200 de grade, iar pâinea o mai lăsaţi la copt încă 30 de minute.
După acest timp verificaţi pâinea dacă e bine coaptă. Trebuie să fie rumenă, compactă, uşoară, iar dacă ciocăniţi coaja cu unghia să sune cumva a gol.
Folosind o pensulă, "spălaţi" partea superioară a pâinii cu puţină apă rece. Coaja va deveni lucioasă şi frumoasă.
Scoateţi pâinea din tavă şi lăsaţi-o să se răcească liber, pe un grătar.
Păstraţi pâinea într-un săculeţ de bumbac sau într-o pungă de hârtie.