Go Back
+ servings
gem de prune
Tipărește rețeta Salvează pe Pinterest
5 from 9 votes

Gem de prune

Preparare10 minutes
Gătire40 minutes
Timp total50 minutes
Categorie: Cum se face?
Porții: 3 borcane de 400 g

Ingrediente

  • 1.6 kg prune cântărite fără sâmburi
  • 350 g zahăr (vă orientați în funcție de cât de dulci sunt prunele)
  • sucul de la o jumătate de lămâie
  • 1 pliculeț zahăr vanilat Bourbon
  • 1 baton de scorțișoară

Mod de preparare

  • Se spală prunele, se îndepărtează sâmburii și se pun într-o cratiță potrivita pentru gemuri. Una din inox, cât mai largă și mai puțin înaltă, ar fi perfectă.
  • Se presară cu zahăr, se amestecă și se lasă deoparte cel puțin 1 oră, ca să aibă timp fructele să își lase zeama.
  • Se adaugă sucul de lămâie, zahărul vanilat și batonul de scorțișoară, apoi se pune cratița pe aragaz, la foc mediu și lasă să fiarbă. Îndepărtați spuma care se formează deasupra.
  • Amestecați din când în când cu o lingură curată de lemn până simțiți la mână că gemul a început să se îngroașe și e din ce în ce mai greu de amestecat.
  • Ca să verificați consistența, puneți o linguriță de gem pe o farfurioară și băgați-o la congelator pentru 1-2 minute. Dacă vă place cât e de gros după ce s-a răcit, puteți opri focul. Dacă nu, mai fierbeți câteva minute.
  • La acest moment ar trebui să aveți deja borcanele și capacele sterilizate în cuptor la 150 de grade. Găsiți metoda de sterilizare în format video la finalul postării.
  • Așezați borcanele pe un suport metalic (tavă, chiuvetă, lama unui cuțit, orice) și turnați gemul fierbinte. Strângeți bine capacele și întoarceți borcanele cu capacul în jos pentru a crea vacuum. După 10 minute întoarceți borcanele în poziția normală, acoperiți-le cu un pled grosuț și lăsați-le să se răcească în voie.
  • Puneți etichete să nu încurcați mai târziu borcanele și păstrați-le în cămară.

Video

Notă

  • Pentru un gem fluid, numai bun de întins pe pâine, fierberea ar trebui să dureze cam 30. Pentru un gem bine legat, fierberea ar trebui să dureze cam 50 de minute.
  • Dacă doriți o consistență ca de magin, spre finalul fierberii, puteți pasa gemul direct în oală cu un blender de mână.
Ai încercat rețeta? Arată-ne pe Instagram cum ți-a ieșit!Menționează @iuliana_bucate_aromate sau tag #bucatearomate ca să te putem găsi!