Cum urma să plecăm în vacanță (vă povestesc despre asta în curând 😉 ) și apucasem să cumpăr mai multe prune decât am reușit să mâncăm până aproape de plecare, cea mai buna soluție a fost să le pun la fiert și să le transform într-un gem de prune simplu și bun.
Nu erau prea multe ca să fiarbă greu și să-mi consume prea mult timp, așa că într-o oră eram gata, cu gemul în borcane și toate vasele spălate. Încă nu-mi place activitatea asta de făcut conserve, dar trebuie să recunosc că dacă știi cum s-o abordezi, adică să faci puțin câte puțin, când ai timp și chef, parcă nu mai e chiar așa de urâcioasă cum mi se părea mie.
Gemul de prune e foarte ușor de făcut, ieftin și spornic. Nu mai zic cât e de bun, că asta sigur știe toată lumea. Ce-mi place mie în mod deosebit la gemul de prune sunt cojile alea care în timpul fiertului se desprind de fruct și se răsucesc. Exact pe alea le vânez eu. Îmi place la nebunie sa le ronțăi între dinți. Sunt așa, puțin crocante și dulci și buneeee! 🙂
Am cântărit prunele după ce le-am scos sâmburii și aveam cam un 1.6. Perfect! Mi-au ieșit 3 borcane de gem (de 400 de grame fiecare) un pic mai fluid. Nu-mi place gemul gros de abia să bagi lingurița în borcan și nici prea dulce. Dar consistența se reglează foarte simplu din timpul lăsat la fiert, așa că fiecare și-l poate face după dorință. La fel și cantitatea de zahăr, se poate mări sau micșora după cât de dulci sunt prunele pe care le aveți la dispoziție. Dar la vremea asta, cred că toate sunt suficient de dulci încât să folosim cât mai puțin zahăr în rețetă.
Am stat un pic în dubiu dacă să fac gemul simplu, cu miez de nucă, sau cu puțin cardamom. Până la urmă am pus puțină vanilie și un baton de scorțișoară care a dat o aromă foarte subtilă. Dar dacă vă place altă aroma, de exemplu rom, migdale sau coaja de lămâie puteți schimba după gustul vostru. La fel, tot la final puteți adăuga un pumn de nuci sau migdale tocate.
Să vă mai spun cât e de bun gemul de prune la clătite, ba chiar și la găluște (gomboți) cu prune? Mai bine vedeți aici rețeta de baza pentru clătite și testați voi singuri. Tot cu gem de prune puteți face și prăjitura cu gem și bezea care o să vă amintească în mod sigur de copilăria la bunici.
Dar parcă cel mai bun și mai bun e gemul de prune într-o dimineață de iarnă la micul dejun, pe pâine unsă cu unt, alături de o cană de ceai sau lapte. Asta dacă apucă iarna! 😉
Mod de preparare gem de prune simplu și bun
Dacă doriți un gem mai bine legat, cu o consistență aproape ca cea a magiunului, va trebui să îl fierbeți cam cu 15-20 de minute în plus, iar spre finalul fierberii îl puteți pasa direct în oală cu un blender de mână.
Gemul acesta, mai bine legat și cu consistență mai omogenă, este ideal pentru prăjituri, tarte, cornuri umplute, cornulețe, plăcinte la tigaie, etc.
Vedeți mai jos câteva rețete la care eu am folosit acest tip de gem:
- Cornuri pufoase umplute cu gem
- Prajitură cu gem și bezea
- Fursecuri cu gem de prune și nuci
- Ișlere cu gem și ciocolată
- Tartă cu gem de prune și nuci
- Plăcinte cu gem la tigaie
- Cornulețe de post cu gem
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Rețeta Video
Ingrediente
- 1.6 kg prune cântărite fără sâmburi
- 350 g zahăr (vă orientați în funcție de cât de dulci sunt prunele)
- sucul de la o jumătate de lămâie
- 1 pliculeț zahăr vanilat Bourbon
- 1 baton de scorțișoară
Instrucțiuni de preparare
- Se spală prunele, se îndepărtează sâmburii și se pun într-o cratiță potrivita pentru gemuri. Una din inox, cât mai largă și mai puțin înaltă, ar fi perfectă.
- Se presară cu zahăr, se amestecă și se lasă deoparte cel puțin 1 oră, ca să aibă timp fructele să își lase zeama.
- Se adaugă sucul de lămâie, zahărul vanilat și batonul de scorțișoară, apoi se pune cratița pe aragaz, la foc mediu și lasă să fiarbă. Îndepărtați spuma care se formează deasupra.
- Amestecați din când în când cu o lingură curată de lemn până simțiți la mână că gemul a început să se îngroașe și e din ce în ce mai greu de amestecat.
- Ca să verificați consistența, puneți o linguriță de gem pe o farfurioară și băgați-o la congelator pentru 1-2 minute. Dacă vă place cât e de gros după ce s-a răcit, puteți opri focul. Dacă nu, mai fierbeți câteva minute.
- La acest moment ar trebui să aveți deja borcanele și capacele sterilizate în cuptor la 150 de grade. Găsiți metoda de sterilizare în format video la finalul postării.
- Așezați borcanele pe un suport metalic (tavă, chiuvetă, lama unui cuțit, orice) și turnați gemul fierbinte. Strângeți bine capacele și întoarceți borcanele cu capacul în jos pentru a crea vacuum. După 10 minute întoarceți borcanele în poziția normală, acoperiți-le cu un pled grosuț și lăsați-le să se răcească în voie.
- Puneți etichete să nu încurcați mai târziu borcanele și păstrați-le în cămară.
Bine de știut:
- Pentru un gem fluid, numai bun de întins pe pâine, fierberea ar trebui să dureze cam 30. Pentru un gem bine legat, fierberea ar trebui să dureze cam 50 de minute.
- Dacă doriți o consistență ca de magin, spre finalul fierberii, puteți pasa gemul direct în oală cu un blender de mână.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe emailIMPORTANT:
Pentru sterilizarea în cuptor a borcanelor și a capacelor, urmăriți clipul video de mai jos. Click pe fotografie!
Iar dacă încă nu v-ați abonat la canalul meu de YouTube, vă puteți abona chiar acum pentru a nu pierde rețetele sau materialele utile difuzate pe canal! Click aici pentru abonare!
Doina a zis
Am respectat întocmai reteta,si sterilizarea borcanelor,a iesit foarte bun gemul dar cam subtire.Întrebarea era daca pot face ceva pt a deveni mai consistent fiind pus deja in borcane. Am si dublat cantitățile.
Iuliana Sbîrnea a zis
Dacă e prea subțire, înseamnă că trebuia fiert puțin mai mult. Ca să devină mai consistent, ar trebui să îl scoateți din borcane și să îl fierbeți din nou, probabil 10-15 minute (de când ajunge la temperatura de fierbere) apoi pus din nou în borcane sterilizate. Nu știu dacă merită efortul, totuși...
Elena a zis
Bună ziua ! Aș dori să îmi spuneți dacă se poate ,la cantitatea pe care ați descris,-o cam cat cardamon se pune . Mulțumesc anticipat pt răspuns și rețetă.
Iuliana a zis
Buna Elena! Cardamonul, cred ca stii deja, are o aroma destul de pregnanta si depinde cat de mult iti place. Eu una, dupa gustul meu, as pune semintele din vreo 5-6 pastai, macinate. Cred ca orientativ, dupa macinare ar rezulta cam 1/2 de lingurita.
Dar cel mai bine ar fi sa il adaugi treptat, nu tot odata, sa zicem 1/4 de lingurita de cardamom macinat, lasi gemul sa dea 1-2 clocote, amesteci sa se raspandeasca aroma si gusti. Daca simti ca ti-ar placea mai aromat, mai adaugi pudra de cardamon.
Sper ca ti-am fost de folos. Succes!
Gabriela D a zis
Draga Iuliana, Sa lasam la o parte faptul ca retele tale ma ''lovesc'' exact cand sunt la serviciu, exact vineri dupa amiaza, exact cand imi este foame si incerc sa uit acest lucru.:))) Revenind la reteta cu gemul-dulceata de prune, o folosesc si o recomand si eu cu placere, ca fiind simpla si usor de facut. Iubesc retetele rapide, care nu-ti rapesc prea mult timp in bucatarie si care mai lasa la iveala si talentul intre ale bucataritului a celor care le incearca, adica ies bune si gustoase. Astept sa se coaca rosiile cherry ( noi stam la munte, deci este mai tarzie vremea, fara sa mai spun ca le-am plantat mai in vara, decat in primavara, de!, tot timpul asta care nu ne mai ajunge...) si sa incerc si eu reteta coapte si apoi puse in borcan cu ulei. Inca ma mai gandesc la cum ar putea fi pastrate pentru mai mult timp... Imi plac povestile tale si ma bucur ca ne poti impartasi din impresii si bunatati. Iti doresc mult succes in ceea ce faci, inspiratie si gusturi bune! Cu mult drag, Gabi.
Iuliana a zis
Buna Gabi, bine ai venit pe la mine 🙂
Cred ca totusi rosiile in ulei tin destul de mult, cu conditia sa fie uscate bine. La urma urmei asa sunt si cele din magazine. Ale mele au fost un pic moi la interior, si mi-a fost teama sa nu fermenteze daca le las mai mult. Daca le-as fi uscat mai bine nu mi-as fi facut griji.
Multumesc pentru vizita si pentru randuri si te mai astept 🙂
doina a zis
Adevarat , simplu si delicios ! Miam - miam ! Vine toamna cu arome si culori pe care nu le intalnesti in nici un anotimp.
Iuliana a zis
Daaaa, si mie imi place toamna! Din toate punctele de vedere, inclusiv culinar 🙂