Se pune la fiert o oala cu aprox. 2 litri de apă cu un praf de sare.
Spanacul spălat şi curăţat se pune în apa clocotită şi se lasă să fiarbă 1-2 minute, nu mai mult. Apoi se scurge de apă şi se clăteşte imediat cu apă rece. Se lasă să se scurgă şi să se răcorească puţin, cât să îl putem toca cu un cuţit.
Ceapa şi ardeiul gras se taie cubuleţe şi se pun la călit într-o tigaie încapătoare în care am pus puţin ulei.
Când ceapa devine translucidă se adaugă ciupercile, tăiate şi ele mărunt şi usturoiul trecut prin presă.
Se pune spanacul tocat peste legumele din tigaie şi se căleşte 4-5 minute. Se potriveşte gustul de sare, piper, nucşoară şi paprika, apoi se lasă compoziţia să se răcească. Înainte de a o folosi la umplerea plăcintei, adăugaţi şi mărarul proaspăt tocat mărunt.
Aprindeţi cuptorul la 180 de grade şi pregătiţi tava de la aragaz. Fie o ungeţi cu puţin ulei, fie o tapetaţi cu hârtie de copt. Eu votez cu hârtia de copt pentru că astfel am mereu mai puţin de frecat la final.
Îmărţiţi în două jumătăţi foile de plăcintă din pachet. Aşezaţi jumătate din foi în tavă, stropind fiecare foaie cu un fir subţire de ulei.
Întindeţi apoi uniform umplutura de spanac şi peste ea puneţi restul de foi, la fel, stropite fiecare cu puţin ulei.
Ungeţi ultima foaie, cea de deasupra cu ulei şi presăraţi seminţele de mac sau de susan.
Cu un cuţit bine ascuţit tăiaţi plăcinta în pătrate cât doriţi de mari. Acest lucru ajută pe de o parte să se coacă mai bine în interior, pe de altă parte va fi mai uşor de tăiat când o scoatem din cuptor şi foile vor fi crocante şi casante.
Daţi plăcinta la cuptor pentru aproximativ 40 de minute sau până când e frumos rumenită deasupra.
Este la fel de bună si caldă, dar şi după ce s-a răcit.
Notă
Puteţi folosi şi spanac congelat, caz în care nu e nevoie să îl decongelaţi înainte, ci îl adaugaţi direct în tigaie, peste ciuperci.