Pastele se fierb conform instrucţiunilor de pe pachet.
Ciupercile spălate şi uscate, se taie mărunt dacă sunt mai mari. Ale mele au fost foarte micuţe, aşa că le-am lăsat întregi.
Usturoiul se curăţă şi se zdrobeşte puţin cu latul unei lame de cuţit, doar cât să se desfacă.
Într-o tigaie încăpătoare se călesc ciupercile în unt 4-5 minute cât să se înmoaie puţin şi să îşi dezvolte aroma.
Se adaugă smântâna, piper proaspăt măcinat şi usturoiul zdrobit şi se lasă să fiarbă la foc mic 2-3 minute.
După acest timp usturoiul a aromatizat sosul, deci putem considera că şi-a făcut datoria şi îl scoatem din tigaie.
Se pune parmezanul ras foarte fin peste sosul de smântână din tigaie şi se omogenizează compoziţia. Parmezanul se va topi de la căldura sosului.
Între timp pastele au fiert, se scurg de apă şi le se pun în tigaie peste sos. Se amestecă uşor pentru ca sosul să îmbrace frumos spiralele.
Se servesc pastele cu ciuperci şi sos de parmezan imediat ce sunt gata.
Notă
Parmezanul fiind sărat, eu nu am mai adăugat sare suplimentar. Cel mai bine ar fi să gustaţi sosul înainte de a adăuga pastele şi să verificaţi dacă mai are nevoie de sare sau nu.