sucul de la o lămâieputeţi pune şi mai mult dacă o doriţi mai acrişoară
Mod de preparare
Se pune laptele la încălzit. Nu trebuie să fiarbă, lăsaţi-l doar până prinde pojghiţă deasupra şi dă semne că ar începe să se umfle.
Între timp se bat ouăle cu un praf de sare şi cu zahărul până se albesc şi devin o cremă omogenă.
Se toarnă laptele fierbinte în fir subţire peste ouă, amestecând continuu.
Întreaga compoziţie se pune la foc mic şi se amestecă până când se îngroaşă puţin.
Lăsăm amestecul de ouă şi lapte să se răcească, apoi adăugăm smântâna (fără să o batem), coaja şi sucul de lămâie şi omogenizăm. Dăm amestecul la frigider pentru cel puţin 3 ore.
Turnăm amestecul în cuva maşinii de îngheţată şi o lăsăm cam 30 de minute să se malaxeze pentru a nu face cristale de gheaţă.
Dacă nu aveți maşină de îngheţată, turnaţi compoziţia într-un vas care va merge la congelator. O caserolă de la o îngheţată cumpărată cândva e perfectă pentru că are un plastic special care rezistă la temperaturile din congelator fără să se crape.
Scoateţi caserola din jumătate în jumătate de oră şi mixaţi îngheţata pentru a împiedica formarea cristalelor de gheaţă. Repetaţi operatiunea de cel puţin 3 ori pentru a obţine o îngheţată cremoasă.
Noi am servit îngheţata aşezată pe biscuiţi şi presărată cu coajă de lămâie din cea rasă şi ţinută la borcan cu zahăr.